Abu Hassan – rezumat

Romanul “Abu-Hasan” de I.L. Caragiale, apărut în 1915 la Editura Institutului de Arte Grafice “Flacăra”, este considerat de unii ca o nuvelă și de alții ca un basm fantastic, fiind subintitulat “poveste orientală”. Această operă a fost una dintre cele mai cunoscute povești pentru copii ale autorului în vremea apariției sale. Asemenea altor scrieri ale lui Caragiale, “Abu-Hasan” pune în lumină talentul său de a analiza natura umană.

Acțiunea se desfășoară la Bagdad, într-un timp nedeterminat, în timpul domniei califului Harun-al-Rashid. Personajul principal, Abu-Hasan, este fiul unui neguțător bogat din Bagdad. După moartea tatălui său, acesta moștenește averea și o risipește pe distracții și petreceri. Când resursele se termină, prietenii săi îl abandonează. Văzând că toți cunoscuții lui se dovediseră a fi nevrednici, Abu-Hasan decide să-și schimbe stilul de viață și să cineze în fiecare seară cu un singur străin.

Într-o seară, califul Harun-al-Rashid îi iese în cale lui Abu-Hasan, care îl invită la masă și îi dezvăluie motivul pentru care lua cina cu străini. Califul îi strecoară praf de dormit în băutură și, a doua zi, Abu-Hasan se trezește în palatul califului. În ciuda eforturilor sale de a-și impune identitatea ca fiind cea a califului, acesta ajunge să fie internat într-un ospiciu, de unde scapă doar când își asumă din nou adevărata identitate.

Întors acasă, Abu-Hasan reia obiceiul de a cinsti un străin în fiecare noapte și-l vede din nou pe calif. Califul îi promite să-i îndeplinească orice dorință ar fi avut, iar protagonistul nu dorește decât să fie primit de către acesta oricând dorea. Astfel, povestea are final fericit.

Opera “Abu-Hasan” reflectă ingeniozitatea și adaptabilitatea lui Caragiale la diferite genuri și specii literare. Deși este cunoscut mai ales pentru comediile sale, autorul a lăsat o moștenire literară impresionantă și diversă. Scrisă în timpul șederii autorului la Berlin, această operă fantastică a fost adesea asociată cu ocultismul scrierilor lui Edgar Allan Poe.