„Amintiri din copilărie” REZUMAT

Într-un sat pitoresc din Moldova, numit Humulești, trăia Nică, un băiat plin de energie și curiozitate. Autorul, Ion Creangă, ne poartă prin amintirile sale din copilărie, într-o poveste plină de aventuri și personaje interesante.

Prima parte a cărții ne aduce în fața unui conflict între părinții lui Nică. Mama sa, Smaranda, își dorea să-l trimită la școală pentru a deveni preot, în timp ce tatăl său se opunea din cauza lipsei banilor. Situația se schimbă când bunicul lui Nică, David Creangă, vine în vizită și decide să-l ducă pe Nică la școală, la Broșteni. Bunicul îi spune că este important să știi să citești și să scrii și că este păcat să nu înveți. Astfel, Nică începe o nouă etapă în viața sa, plină de învățătură și descoperiri.

În această călătorie către școală, Nică și un prieten al său se cazează la o femeie numită Irinuca. Aici încep aventurile lor, deoarece caprele bolnave ale Irinucăi le provoacă probleme de sănătate. În urma unui accident provocat de cei doi băieți, casa Irinucăi este distrusă, iar ei fug speriați. Ajungând la bunicul David din Pipirig, Nică și prietenul său se vindecă și primesc sprijinul necesar.

În a doua parte a cărții, autorul ne dezvăluie alte întâmplări din copilăria sa. Nică hotărăște să fure cireșe de la un unchi mai mare al său, moș Vasile. Dar aventura sa este întreruptă de mătușa Mărioara, care îl urmărește și îl pedepsește pentru fapta sa. De asemenea, Nică încearcă să prindă o pupăză care cânta într-un tei din curtea unchiului său, dar aceasta îi scapă și ajunge înapoi în libertate. Mama lui Nică îl iartă și organizează o masă mare în semn de iertare.

În a treia parte a cărții, autorul ne oferă o descriere detaliată a satului său natal și a vieții de zi cu zi. Nică merge la școală și își formează prietenii și valorile de viață. El povestește despre relația sa cu colegii de școală, cu vărul său Ion și cu Pavel Ciubotarul, gazda lor în timpul cursurilor. Aici, Nică învață multe lucruri noi și se bucură de serile petrecute la crâșmă în compania prietenilor săi.

În ultimul capitol al cărții, Nică este trimis la Seminarul de la Socola, deși nu dorea să părăsească satul natal. El călătorește cu un alt băiat care a fost