Animale bolnave – rezumat

Romanul intitulat „Animale bolnave” a fost scris de Nicolae Breban, un autor contemporan român cunoscut pentru proza sa, eseuri și piese de teatru. Acesta a debutat în anul 1957 cu o schiță intitulată „Doamna din vis” și „Animale bolnave” este al treilea său roman. Cartea a fost publicată pentru prima dată în 1968 și a fost reeditată în 2004.

Acțiunea romanului are loc în Banat și îl are ca protagonist pe Paul, un tânăr care sosește într-un orășel de provincie în căutarea unui loc de muncă la fabrica de sobe din Nădrag. Pe drum, el se îndrăgostește de o femeie văduvă care locuiește acolo. La fabrică, Paul întâlnește diverse personaje, printre care Krinitzki, un om masiv care citea din Biblie, și Leca, un alt muncitor.

În timp ce se îndreaptă spre dispensar pentru a-și face analizele pentru angajare, Paul află că a avut loc o crimă în fabrică, iar unul dintre muncitori, Leca, a fost arestat. Ulterior, un alt muncitor, Dan Dabici, este de asemenea ucis, iar mama sa vitregă, Irina, devine principalul suspect. În timp ce ancheta avansează, mai multe detalii ies la iveală, inclusiv faptul că Irina avea o relație cu un alt muncitor, Titus, în noaptea crimei.

Pe măsură ce romanul se desfășoară, mai multe crime au loc, iar Paul devine martor la una dintre ele. În cele din urmă, adevăratul criminal este descoperit, iar Irina și Gașpar, un alt muncitor, rămân împreună. Paul decide să părăsească orașul.

„Animale bolnave” este un roman care se concentrează pe analiza psihologică a personajelor și construiește o intrigă care amintește de romanele polițiste. Personajele sunt portretizate ca fiind „bolnave” din punct de vedere emoțional, ceea ce adaugă un nivel suplimentar de complexitate poveștii.