Băiatul cu pijamale în dungi – rezumat

Romanul „Băiatul cu pijamale în dungi” a fost scris de John Boyne, un romancier irlandez renumit pentru scrierile sale atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cartea, apărută în 2006, a devenit un bestseller internațional, fiind tradusă în peste cincizeci de limbi. Acțiunea romanului are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și se desfășoară în Germania și apoi în Polonia, în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Povestea urmărește viața lui Bruno, un băiețel de nouă ani care locuiește într-o casă mare din Berlin, alături de părinți și sora lui, Gretel. Familia se mută la Auschwitz, unde tatăl lui Bruno, un ofițer nazist, își desfășoară activitatea. Bruno se simte nemulțumit de această schimbare și își exprimă frustrarea în fața familiei și a menajerei lor, Maria. Gretel, sora lui Bruno, se împrietenește cu locotenentul Kotler, un apropiat de-al tatălui lor, iar Bruno îl ajută pe un bătrân evreu din lagăr să-și construiască un leagăn, fapt care îi aduce o mai bună înțelegere a situației oamenilor din lagăr.

Bruno se împrietenește cu un băiețel evreu din lagăr, pe nume Shmuel. Cei doi împărtășesc povești și își ajută reciproc. În cele din urmă, Bruno își propune să-l ajute pe Shmuel să-și găsească tatăl și se deghizează în „pijamale în dungi”. Din păcate, cei doi băieți sunt prinși și duși într-o clădire neagră, unde se presupune că sunt executați.

După această întâmplare tragică, părinții lui Bruno îl caută, dar îl găsesc doar pe Shmuel. Mama și Gretel se întorc la Berlin, iar tatăl lui Bruno este ridicat de alți soldați și luat de la Auschwitz. Finalul romanului este unul dramatic, sugerând că cei doi băieți au fost executați, deși autorul nu oferă o concluzie clară.

„Băiatul cu pijamale în dungi” explorează puterea prieteniei și efectele tragice ale deciziilor politice asupra experienței individuale. Romanul oferă o perspectivă sensibilă asupra tragediei umane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a opresiunii naziste, fără să judece sau să blameze pe cineva. Cartea a fost ecranizată în 2008 și a devenit un bestseller internațional, fiind apreciată de cititori din întreaga lume.