Balaurul – rezumat

Povestea „Balaurul” din cartea „Hanu Ancuței” de Mihail Sadoveanu este o aventură plină de mister și supranatural relatată de Moș Leonte, un bătrân înțelept care împărtășește o întâmplare incredibilă din tinerețea sa. Într-un han tradițional din Moldova, Moș Leonte se alătură grupului de oameni care împărtășesc povești și amintiri, iar comisul Ionita cere să audă ceva și mai înfricoșător decât povestea anterioară.

Moș Leonte își exprimă aprecierea pentru han, un loc în care oamenii se adună pentru a scăpa de plictiseala vieții de zi cu zi și pentru a se încânta cu poveștile celorlalți. El rememorează momentul în care, la vârsta de douăzeci de ani, a avut o experiență care i-a schimbat viața pentru totdeauna.

Tatăl lui Leonte era un meșter în ale zodieriei și vrăjitoriei și îl învăța pe fiul său tainele acestor meșteșuguri. Într-o zi, în timp ce se pregătea să înceapă o nouă lecție, Moș Leonte a văzut pentru prima dată balaurul, o creatură mistică și înfricoșătoare, în curtea casei lor. Balaurul era colosal, cu solzi strălucitori și ochi înfocați, iar prezența sa era copleșitoare.

Povestea continuă prin descrierea vieții boierului Nastasă Bolomir, un personaj important în comunitatea locală. Bolomir era un om mare și fudul din satul Tupilați, cu o avere considerabilă și o reputație de temut. El fusese căsătorit de două ori și se încăpățâna să-și găsească o soție care să-i ofere descendenți. Astfel, a ales să se căsătorească a treia oară cu o tânără de șaptesprezece ani, Irinuța. Cu toate acestea, viața boierului a luat o întorsătură neașteptată atunci când a aflat că Irinuța îl înșela cu Alexandrel Vuza, un tânăr chipeș și aventurier.

Disperat să-și salveze căsnicia și reputația, Bolomir a căutat sfatul tatălui lui Leonte, un zodier și vraci respectat în comunitate. Tatăl lui Leonte a făcut o predicție sumbră și i-a spus că soarta căsniciei sale este pecetluită. Într-o încercare de a rezolva situația, boierul a pus la cale o capcană pentru cei doi îndrăgostiți. Împreună cu slujitorii săi, l-a surprins pe zodier și pe Alexandrel Vuza și intenționa să-i pedepsească aspru pentru trădarea lor.

Însă, în acel moment, cerul s-a întunecat brusc, iar o furtună de neînchipuit a izbucnit în Moldova. Vântul bătea cu putere, ploaia cădea în valuri și tunetele răsunau într-un cor demonic. În mijlocul acestui infern natural, a apărut balaurul, cu aripile sale imense și ghearele ascuțite. Creatura mistică a învăluit întreaga zonă într-un vartej de energie supranaturală.

În haosul creat de balaur, toți cei implicați în capcană au reușit să scape, în timp ce boierul a fost găsit aproape mort într-o râpă adâncă. Evenimentele care au urmat acelei întâmplări au dus, se pare, la moartea lui Bolomir. Povestea se încheie cu Moș Leonte rememorând acele momente și concluzionând că lumea este plină de mistere și că nu trebuie să subestimăm puterea supranaturalului.

Această poveste captivantă, așa cum este relatată de Moș Leonte, explorează credințele populare și impactul lor asupra vieților oamenilor într-o comunitate tradițională românească. Este o aventură în care misticismul și supranaturalul se împletesc cu viața de zi cu zi, creând o atmosferă fascinantă și enigmatică. Prin intermediul personajelor și evenimentelor sale, povestea „Balaurul” ne poartă într-o călătorie în lumea miturilor și a credințelor străvechi, lăsându-ne cu un sentiment de uimire și întrebări despre ceea ce este cu adevărat real și ce este doar un vis al imaginației noastre.