Căpitan la 15 ani – rezumat

Jules Verne, unul dintre cei mai renumiți scriitori francezi, a fost un pionier al literaturii științifico-fantastice universale. Romanul său „Căpitan la 15 ani” a fost publicat pentru prima dată în 1878 și este un exemplu de aventură și iniițiere.

Acțiunea romanului începe în anul 1873, la câțiva ani după abolirea sclaviei în Statele Unite. Vasul Pilgrim, călătorind spre San Francisco, este locul în care se desfășoară întreaga poveste. Aici se află doamna Weldon, vărul Benedict, căpitanul Hull și tânărul Dick Sand, un orfan de cincisprezece ani crescut în asistență socială.

În timpul călătoriei, Pilgrim descoperă o corabie naufragiată și salvează câțiva negri aproape morți. Printre aceștia se numără Tom, Bat, Austin, Acteon și Hercule, care se adaptează ușor vieții pe vas. Însă tragedia lovește vasul când căpitanul și camarazii săi sunt vânați de balenă, lăsându-l pe Dick responsabil pentru finalizarea călătoriei și pentru viețile pasagerilor rămași.

Pe parcursul călătoriei, se descoperă că bucătarul Negoro are un secret și încearcă să împiedice vasul să ajungă la destinație. În cele din urmă, Pilgrim se prăbușește pe o coastă necunoscută, lăsând pasagerii naufragiați.

Ei găsesc adăpost într-o mică grotă și fac cunoștință cu un bărbat care îi informează că se află pe coasta boliviană. Acesta îi conduce la ferma fratelui său, dar pe drum, Dick începe să aibă bănuieli cu privire la adevărata identitate a bărbatului. În cele din urmă, se dovedește că se aflau într-o zonă unde se practica traficul de sclavi, iar Harris și Negoro aveau o înțelegere în acest sens.

În a doua parte a romanului, tema comerțului de sclavi domină acțiunea. Negoro și Harris plănuiesc să-i vândă pe negri și să-i ucidă pe ceilalți pasageri. Însă, cu ajutorul lui Hercule și al vărului Benedict, Dick reușește să îi salveze pe doamna Weldon și pe copilul său.

Dick și Hercule construiesc o plută și ajung în Sfântul Paul de Luanda, unde găsesc un schelet uman și descoperă adevărul despre Negoro. Câinele Dingo îl găsește și îl ucide pe Negoro, dar și el își pierde viața. Împreună, Dick, Hercule, vărul Benedict și doamna Weldon reușesc să-i răscumpere pe negri și să se îmbarce pe o navă spre San Francisco.

Astfel, „Căpitan la 15 ani” este un roman care, pe lângă aventură, abordează subiectul delicat al comerțului cu sclavi și călătoria inițiatică a unui tânăr care trebuie să facă față pericolelor și violenței prea devreme în viață.