Capul de zimbru – rezumat

Cartea “Capul de zimbru” este o povestire care are loc în Câmpia Bărăganului, pe un front îndepărtat și nedeterminat din punct de vedere spațial. Acțiunea începe odată cu vizita generalului german, eveniment care generează agitație și este intensificat de personalitatea puternică a acestuia. Generalul este un element-cheie în război și este descris ca un uriaș blond spălăcit. Vizita sa nu este legată de o misiune de război, ci de o întâmplare care implică un timbru rar cu un cap de zimbru, care valorează un milion și jumătate de mărci germane.

Pe parcursul povestirii, se dezvăluie legături între oameni, inclusiv între români și maiorul german, care se dovedește a fi de fapt contele K. Acesta deține un timbru rar, iar povestea legendară a acestuia devine realitate când timbrul dispare și apoi este găsit într-un mod neașteptat.

În final, căpitanul Tomuț, un ofițer român, dezvăluie adevăratul motiv pentru care a refuzat să fie percheziționat, arătând că deține și el un timbru rar, primit de la mama sa. El alege să arunce timbrul în foc, evitând astfel o competiție puerilă cu maiorul german.

“Capul de zimbru” reconstituie o întâmplare excepțională, punând accent pe un caz-limită de conștiință. Narativa lui Vasile Voiculescu introduce cititorul în atmosfera tensionată a povestirii, evidențiind analiza psihologică fină și construcția riguroasă a personajelor.