Caracterizare Felix Sima – Bac

Enigma Otiliei – de George Călinescu > Caracterizare Felix Sima

Felix Sima este personajul masculin din romanul „Enigma Otiliei” de George Călinescu, care deschide și închide romanul prin descrierea casei lui Costache Giurgiuveanu, unchiul său, la adolescență și mai apoi la maturitate, când deja era un doctor renumit.

Felix este unul din personajele principale, personaj care are calitatea de „martor” al evenimentelor și „actor”, după faptele și situațiile în care a fost pus.

Ca statut social – este fiul doctorului Iosif Sima din Iași, decedat recent, Felix vine la București pentru a urma cursurile la facultatea de medicină , unchiul său fiind numit tutorele său.

După moartea tatălui său, obținuse drept moștenire „o casă cam veche dar solidă și rentabilă” și un anumit „depozit de bani”.

Devine un medic renumit și bogat, profesor universitar, se căsătorește cu fiica unui diplomat, cu ajutorul căruia intră în rândul burgheziei bucureștene.

Din punct de vedere al statutului psihologic – era un băiat sensibil, visător, dornic de afecțiune, lucid și hotărât.

Ca statut moral – apare ca un intelectual distins, care trăia după un cod de norme superior ; „Să-mi fac o educație de om. Voi fi ambițios, nu orgolios”.

O fire libertină, un om disciplinat, capabil de a lega relații de prietenii autentice.

În ce privește statutul fizic, ne este prezentat ca un tănăr de 18 ani, cu fața juvenilă, cu obrazul de culoare măslinie, îmbrăcat într-o uniformă neagră, de licean, având un aer bărbătesc și elegant.

În romanul „Enigma Otiliei”„ Felix reprezintă tipul inteligentului naiv, în devenire, în cariera sa de medic.

Modalitățile de caracterizare – sunt atât caracterizarea directă, făcută de către narator, prin portetul lui Felix detaliat, cât și caracterizarea indirectă, prin gesturile și faptele sale, dar și de către alte personaje.

În concluzie, personajul Felix Sima, evoluează de la adolescență la maturitate, trăiește experiența iubirii și a realizării pe plan profesional, un intelectual superior meschinăriei lumii burgheze.