Caracterizare Vitoria Lipan – Bac

Baltagul – de Mihail Sadoveanu > Caracterizare Vitoria Lipan

Vitoria Lipan este personajul principal din opera literară „Baltagul” de Mihail Sadoveanu. Vitoria Lipan este tiparul femeii justițiare, din Măgura Tarcăului, zona Dornelor, soția lui Nechifor Lipan, om care se ocupă cu oieritul. Vitoria reprezintă femeia simplă de la munte, soție devotată și mamă iubitoare, care are doi copiii pe Gheorghiță și Minodora.

Ca statut social, Vitoria este o munteancă, o femeie simplă de la satul de munte care are împreună cu soțul ei „poclazi în casă, piei de miel în pod, oi în munte și parale strânse într-un cofaiel cu cenusă”. Are o gospodărie bine organizată de care se ocupă și este mama a doi copiii, Gheorghiță și Minedora, pe care îi crește după legile strămoșești. Familia sa este înstărită, având destule resurse financiare să plătească toate serviciile primite de la semenii săi (preot, negustori, argat, etc).

Din punct de vedere al statutului moral, Vitoria este o femeie autoritară, justițiară, bine organizată, isteață, harnică și iubitoare. Este o femeie care își trăiește viața după datinile și tradițiile strămoșești, principii după care-și crește și copiii săi „Îți arăt eu coc, valț și bluză…Nici eu, nici bunică-ta n-am știut de acestea…”. Vitoria este foarte credincioasă, merge la preot, ține post și se închină la icoane.

În ceea ce privește statutul psihologic, Vitoria este o femeie stăpână pe sine, înțeleaptă, dar frământată de gânduri din cauza lipsei soțului său. Este o femeie care cunoaște bine sufletul uman și semnele naturii, deține arta disimulării și are un spirit întreprinzător.

Ca statut fizic, portretul Vitoriei ne este redat din descrierea naratorului, ca fiind o femeie de aproape patruzeci de ani „Nu mai era tânără, dar avea o frumusețe neobișnită în privire”, „ochii ei căprii, în care parcă se răsfrângea lumina castanie a părului, erau duși departe”.

Modalități de caracterizare

Personajul „Vitoria Lipan” este caracterizat prin caracterizare directă cât și prin caracterizare indirectă.

Caracterizarea directă este redată prin autocaracterizare, cand afirmă că este o femeie deșteaptă și vicleană „Eu te citesc pe tine, măcar nu știu carte”, de către narator, fiind fermecat de frumusețea femeii „ochii ei căprii în care parcă se răsfrângea lumina castanie a părului, erau duși departe…aprigi și încă tineri căutau zări necunoscute”, și de către alte personaje, Gheorghiță „mama asta trebuie să fie fermecătoare, cunoaște gândul omului” și „i-au crescut țepi de aricioaică”, de restul personajelor din operă „femeia asta trebuie să fie de pe altă lume; cele de la noi sunt mai prietenoase, taie cu vorba nu cu baltagul”.

Caracterizarea indirectă reiese din gândurile, visele, atitudine sa, comportamentul său, faptele sale, vestimentația și numele său.

De exemplu:

  • prin visele sale, „îl visează pe Nichifor, călare, cu spatele întors către ea”,
  • prin vestimentația sa, „își păturii pe ea catrințe…”,
  • dragostea pentru soțul său, „era dragostea ei de douzeci de ani și mai bine”,
  • prin numele său, „Vitoria-Victoria (biruință)”,etc.

Concluzia

În concluzie, personajul „Vitoria Lipan” este un personaj feminin complex care reprezintă tiparul femeii simple de la munte, demnă, credincioasă și mamă iubitoare. Vitoria este tiparul femeii arhaice care își trăiește viața după principiile strămoșești.