Caracterizare Zoe Trahanache – Bac

O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale > Caracterizare Zoe Trahanache

Zoe Trahanache este singurul personaj feminin din comedia O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, marcând în operă triunghiul conjugal.

Personajul Zoe este reprezentat de o doamnă distinsă din societatea burgheză, soția lui Zaharia Trahanache, un important om politic dintr-un judet de munte și amanta lui Ștefan Tipătescu ca, prefectul județului.

Ca statut social este soția lui Zaharia Trahanache, liderul local al partidului de guvernământ.

Referitor la statutul psihologic, este o femeie inteligentă, ambițioasă si autoritară, impunându-și voința in fața oricui, agitată si nestăpânită trecând de la o stare la alta, o personalitate puternică care subordonează totul intereselor personale.

În ce privește statutul moral întruchipează tipul cochetei și al adulterinei, având o relație extraconjugală de 8 ani cu prefectul Tipătescu, teatrală și prefăcută, preocupată mereu de a-și păstra imaginea de femeie onorabilă.

Caracterizarea personajului Zoe Trahanache se face prin:

Autocaracterizare (considerându-se o femeie bună; „sunt o femeie bună, am sa ți-o dovedesc.”).

Caracterizare directă, trasăturile ei reieșind din indicațiile scenice si din cuvintele altor personaje(Tipătescu ;„fire glumeață”,Trahanache; „cum e ea simțitoare”,Cațavencu;„înger”)

Caracterizare indirectă prin comportamentul (teatralitatea și prefăcătoria ei; ” Judecă-mă, Fănică, judecă-mă…dacă mă iubești, dacă ai ținut la mine măcar în viața ta, scapă-mă…), și limbajul acesteia ( am să lupt și cu tine, om ingrat și fără inimă).

În opinia mea, prin personajul Zoe Trahanache dramaturgul satirizează imoralitatea vietii de familie și a moravurilor societății burgheze din acea vreme.