Caracterizare Zoe Trahanache

Introducerea personajului

O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale > Caracterizare Zoe Trahanache

Zoe Trahanache este singurul personaj feminin din comedia O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, marcând în operă triunghiul conjugal.

Personajul Zoe este reprezentat de o doamnă distinsă din societatea burgheză, soția lui Zaharia Trahanache, un important om politic dintr-un judet de munte și amanta lui Ștefan Tipătescu ca, prefectul județului.

Statut social

Ca statut social este soția lui Zaharia Trahanache, liderul local al partidului de guvernământ.

Statut psihologic

Referitor la statutul psihologic, este o femeie inteligentă, ambițioasă si autoritară, impunându-și voința in fața oricui, agitată si nestăpânită trecând de la o stare la alta, o personalitate puternică care subordonează totul intereselor personale.

Statut moral

În ce privește statutul moral întruchipează tipul cochetei și al adulterinei, având o relație extraconjugală de 8 ani cu prefectul Tipătescu, teatrală și prefăcută, preocupată mereu de a-și păstra imaginea de femeie onorabilă.

Autocaracterizare

Autocaracterizare (considerându-se o femeie bună; „sunt o femeie bună, am sa ți-o dovedesc.”).

Caracterizare directă

Caracterizare directă, trasăturile ei reieșind din indicațiile scenice si din cuvintele altor personaje(Tipătescu ;„fire glumeață”,Trahanache; „cum e ea simțitoare”,Cațavencu;„înger”)

Caracterizare indirectă

Caracterizare indirectă prin comportamentul (teatralitatea și prefăcătoria ei; ”Judecă-mă, Fănică, judecă-mă…dacă mă iubești, dacă ai ținut la mine măcar în viața ta, scapă-mă…), și limbajul acesteia ( am să lupt și cu tine, om ingrat și fără inimă).

Concluzie despre personaj

În opinia mea, prin personajul Zoe Trahanache dramaturgul satirizează imoralitatea vietii de familie și a moravurilor societății burgheze din acea vreme.

Citește și: O scrisoare pierdută eseu