Căutând-o pe Alaska – rezumat

Romanul „Căutând-o pe Alaska” de John Green începe cu povestea lui Miles Halter, un adolescent de șaisprezece ani care se mută la internatul Culver Creek pentru a căuta „Marele Necunoscut”. La vechea sa școală, el se simțea ca un străin și își dorea să învețe ultimele cuvinte celebre de la oameni celebri. La Culver Creek se împrietenește cu colegul său de cameră Chip Martin, cunoscut sub numele de „colonelul”, care îi dă porecla de „Pudge” (Grăsuțul), deși el de fapt este foarte slab.

Prin intermediul colonelului, Miles o întâlnește pe Alaska Young, o fată impulsivă de care se îndrăgostește imediat. Alaska îi pune o întrebare despre un citat al lui Simón Bolívar, iar Miles este fascinat de ea, dar și copleșit de temperamentul ei.

Alături de colonel și Alaska, se alătură grupului japoneza Takumi și mai târziu Lara, o fată din România. Alaska și Miles încep o relație, iar locul lor secret de întâlnire este „Gaura Fumătorului”, un loc ascuns pe malul lacului din campusul școlii.

Într-o seară, Alaska le mărturisește celorlalți că mama ei a murit în fața ei când avea opt ani, și se simte vinovată pentru moartea ei. Miles realizează că acest eveniment a avut un impact puternic asupra Alaska și începe să o înțeleagă mai bine.

Într-o altă seară, Miles trăiește prima experiență sexuală cu Lara, dar doar câteva zile mai târziu, Alaska și colonelul sărbătoresc farsa reușită în camera ei. În timpul jocului „Adevăr sau Provocare”, Alaska îi cere lui Miles să o sărute și cei doi se îndrăgostesc.

În miezul nopții, Alaska este trezită de un apel telefonic și se întoarce în cameră complet tulburată. Ea spune că trebuie să plece urgent și Miles și colonelul o ajută să plece fără să fie observată.

A doua zi, află că Alaska a murit într-un accident de mașină. Miles și colonelul se învinuiesc pentru moartea ei, dar împreună cu Takumi și Lara încearcă să afle ce s-a întâmplat în acea noapte.

În memoria Alaskăi, prietenii fac o farsă deja plănuită de ea, pe care o numesc Alaska Young Memorial Prank. Când Miles află că și Takumi a întâlnit-o pe Alaska în noaptea accidentului și nu a oprit-o, își dă seama că toți trebuie să se ierte și să accepte că nu vor afla niciodată adevărul despre moartea ei.