Ciuleandra REZUMAT

Într-o lume paralelă, povestea „Ciuleandra” scrisă de Liviu Rebreanu se desfășoară într-un mod cu totul neașteptat și misterios. Puiu Faranga, personajul principal, este un tânăr înzestrat cu o imaginație debordantă și o pasiune neobișnuită pentru dans. Într-o seară, în timp ce se pregătea pentru un bal, Puiu își observă soția, Madeleine, privindu-l cu o expresie stranie și tăcută. Curios și îngrijorat, Puiu îi mărturisește că o iubește, iar în acel moment, fără nicio explicație aparentă, ea cade într-o stare de inconștiență.

Înspăimântat, Puiu își anunță tatăl, Policrat Faranga, un ministrul al justiției respectat, care hotărăște să-l interneze pe fiul său într-un sanatoriu, sperând că acesta va scăpa de condamnare. Astfel, povestea noastră pătrunde în lumea misterioasă și învăluită în secrete a sanatoriului.

În timpul șederii sale în sanatoriu, Puiu își întâlnește medicul curios, care se dovedește a fi un prieten vechi al Madeleinei. În timpul unei sesiuni de terapie, Puiu începe să-i povestească medicului cum a cunoscut-o pe Madeleine într-un sătuc pitoresc din Argeș. Acolo, în timpul unei sărbători locale, Puiu a fost captivat de dansul ei în hora tradițională, Ciuleandra. A fost un moment magic, în care Puiu și Madeleine au simțit o conexiune profundă și au știut că destinul le-a adus împreună.

Cu toate acestea, tatăl lui Puiu nu a fost de acord cu această relație și a aranjat ca Madeleine să fie înfiată de o mătușă îndepărtată și trimisă în străinătate pentru a primi o educație aleasă. În tot acest timp, Puiu a rămas captiv în România, așteptând cu nerăbdare revederea cu Madeleine.

În sanatoriu, Puiu devine tot mai obsedat de Ciuleandra, încercând să-și amintească cântecul și pașii horei. Într-o întâlnire plină de coincidențe cu medicul său, Puiu află că acesta este din același sat cu Madeleine și că, de fapt, el era alesul ei înainte ca familia Faranga să intervină și să distrugă planurile lor de căsătorie. Întreaga poveste a fost o conspirație menită să îi țină separați.

Captiv într-un labirint al minții sale, Puiu începe să se piardă în propriile iluzii și vise. El dansează și cântă Ciuleandra în fiecare noapte, pierzându-se într-o lume de fantezie. Tatăl său descoperă această scenă uluitoare și, într-un moment de durere și dezamăgire, începe să plângă. În acel moment, el își dă seama că fiul său a fost într-adevăr înspăimântat și că a înnebunit.

Astfel, povestea „Ciuleandra” scrisă de Liviu Rebreanu în această versiune alternativă se transformă într-un labirint al minții și al iubirii pierdute. Este o poveste despre obsesie, trădare și lupta cu propriile iluzii. În cele din urmă, personajele noastre se pierd în propriile lor gânduri și emoții, într-o realitate distorsionată, unde Ciuleandra devine mai mult decât o simplă horă tradițională – devine o forță distrugătoare și misterioasă care îi învăluie pe toți cei implicați.