Delirul – rezumat

Romanul „Delirul” de Marin Preda este o continuare a acțiunii romanului „Moromeții”, având ca protagonist pe Ștefan Paul, fiul lui Parizianu’ din Siliștea Gumești. Simțindu-se diferit față de ceilalți tineri din sat, Ștefan pleacă la București în căutarea unei vieți mai bune. Deși a fost nevoit să abandoneze liceul din cauza sărăciei, el se dovedește a fi un om cu carte și talent scriitoricesc, astfel încât primește o slujbă la ziarul „Ziua”. Acolo, el este luat sub aripa protectoare a lui Nikki Dumitrescu, mâna dreaptă a patronului ziarului, Grigore Patriciu, care îl ajută să își schimbe ținuta, îi găsește o garsonieră și îl îndrumă în legătură cu felul în care ar trebui să scrie pentru ziar. În plus, îl introduce în societatea privilegiată a Bucureștiului.

În timpul rebeliunii și al Războiului din Răsărit, Ștefan asistă la evenimente care caracterizează această perioadă tumultoasă, având acces la informații de primă mână datorită poziției sale de ziarist la un cotidian important din București. În ciuda iubirii sale pentru Luchi, sora lui Nikki, comportamentul lui Ștefan îl face să se distanțeze de ea, pierzându-și contactul cu realitatea.

Îngrijorat de vremurile tulburi dominate de legionari și de alianța cu Hitler, Ștefan se confruntă cu meditația asupra destinului popoarelor și a personalităților care le conduc. Romanul cuprinde scene din viața lui Antonescu, Hitler și Stalin, umanizându-i pentru scurt timp, într-o încercare de a-i percepe ca ființe umane, nu doar ca dictatori.

După ce pleacă pe front, Ștefan se întoarce schimbat, iar relația sa cu Luchi suferă modificări dramatice, provocând reacții duale din partea cititorului. În final, „Delirul” este un roman care explorează confruntarea cu fatalismul istoriei și rolul personalității individului în desfășurarea acesteia, evidențiind impactul unei singure decizii asupra întregii umanități.