Făt-Frumos din lacrimă – rezumat

Povestea Făt-Frumos din lacrimă, scrisă de Mihai Eminescu, ne introduce într-o lume magică și plină de aventuri. În această poveste, împăratul și împărăteasa își doresc foarte mult un copil și se roagă în fiecare zi la icoana Maicii Domnului să le îndeplinească dorința. Icoana, într-o zi, plânge o lacrimă și împărăteasa o sorbește, rămânând însărcinată. După nouă luni, se naște un băiat frumos și viteaz, pe care îl numesc Făt-Frumos din lacrimă.

Făt-Frumos crește rapid și devine un erou curajos, hotărât să lupte pentru regatul tatălui său, care este amenințat de dușmani. În călătoria sa, el ajunge la curtea unui alt împărat și se face frate de cruce cu acesta. Aici, află despre Muma-Pădurilor, o vrăjitoare malefică care terorizează regatul și fură și ucide oamenii. Făt-Frumos decide să o înfrunte și o așteaptă noaptea în pădure.

Cu mult curaj și pricepere, reușește să o prindă și să o lege în lanțuri, dar Muma-Pădurilor scapă și fuge. Făt-Frumos hotărăște să o urmărească și în cele din urmă ajunge la casa ei, unde descoperă o fată frumoasă și bună, pe nume Ileana. Făt-Frumos se îndrăgostește pe loc de ea și o convinge să fugă cu el.

Pe drum, cei doi se întâlnesc cu un motan năzdrăvan, care le spune că Muma-Pădurilor se va întoarce după ei și le va face multe rele. Motanul le sfătuiește să meargă la palatul țânțarilor și să ceară ajutorul împăratului lor. Ascultând sfatul motanului, Făt-Frumos și Ileana ajung la palatul țânțarilor, unde sunt primiți cu ospitalitate.

Împăratul țânțarilor le promite că îi va apăra de Muma-Pădurilor și trimite o armată de țânțari să-i înțepe pe vrăjitoare și pe slugile ei. Astfel, Făt-Frumos și Ileana reușesc să scape de urmărirea Mumei-Pădurilor și ajung la curtea fratelui de cruce al lui Făt-Frumos. Aici, sunt întâmpinați cu bucurie și respect.

Fratele de cruce al lui Făt-Frumos îi mărturisește că este îndrăgostit de fata Genarului, un vânzător care trăiește în pustietate. El îl roagă pe Făt-Frumos să-i aducă pe fata Genarului, promițându-i că le va da jumătate din împărăția sa. Făt-Frumos acceptă provocarea și pleacă în căutarea fetei Genarului.

Ajungând la casa Genarului, Făt-Frumos este primit cu ospitalitate de acesta. Genarul nu știe că Făt-Frumos este trimis de împăratul vecin și îi mărturisește că fata lui este dorită de mulți bărbați, dar ea nu vrea să se mărite cu nimeni. Genarul îi dezvăluie că fata sa are puteri magice și poate schimba forma lucrurilor după voia ei.

Fata Genarului apare în fața lui Făt-Frumos sub forma unei babe urâte și bârfitoare. Ea încearcă să îl pună la încercare, dar Făt-Frumos nu se lasă păcălit și îi dezvăluie că știe cine este ea și că a venit să o ducă la împăratul vecin, care o iubește. Fata Genarului acceptă să plece cu el și își reia forma frumoasă.

Pe drumul de întoarcere, cei doi sunt atacați de Muma-Pădurilor, care a aflat de planul lor. Ea încearcă să-i oprească, dar Făt-Frumos o înfruntă și o ucide cu sabia sa. Astfel, el își răzbună tatăl și eliberează regatul de amenințarea Mumei-Pădurilor.

Făt-Frumos și fata Genarului ajung în cele din urmă la curtea fratelui său de cruce, unde sunt așteptați cu nerăbdare. Aici are loc o dublă nuntă: Făt-Frumos se căsătorește cu Ileana, iar fratele său de cruce se căsătorește cu fata Genarului. Cei doi împărați își împart împărățiile și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.