Frumoasa și Bestia – rezumat

Povestea „Frumoasa și Bestia” este una plină de magie și învățăminte, care ne poartă într-o lume fantastică și ne dezvăluie tainele frumuseții, sacrificiului și dragostei adevărate.

Într-un conac îndepărtat, trăiește un negustor văduv împreună cu cei doisprezece copii ai săi. Fiica cea mică, pe nume Frumoasa, se remarcă prin frumusețea și blândețea ei. Familia lor este fericită și trăiește într-un confort relativ, până într-o zi când negustorul își pierde averea într-o furtună pe mare. Rămânând săraci, familia se vede nevoită să se mute într-o căsuță modestă din mijlocul pădurii.

Timpul trece și, într-o bună zi, una dintre navele negustorului revine în port. Negustorul hotărăște să meargă în oraș pentru a încerca să-și recupereze averea. Înainte de a pleca, el le întreabă pe fiicele sale ce cadouri să le aducă. Fiicele mai mari cer bijuterii și rochii frumoase, în timp ce Frumoasa își dorește doar un trandafir.

Pe drumul său de întoarcere, negustorul se rătăcește și ajunge la un castel misterios. Aici, el este întâmpinat cu ospitalitate și generozitate, având parte de mâncare și adăpost. Înainte de a pleca, negustorul observă un trandafir superb în grădina castelului și hotărăște să-l ia pentru Frumoasa. Însă, în acel moment, apare Bestia, stăpânul castelului, care se arată furioasă. Bestia îi spune negustorului că este un om fără inimă, care nu știe să aprecieze frumusețea și-i cere acestuia să-i trimită una dintre fiicele sale la castel în locul său.

Frumoasa, fără să știe de cele întâmplate, alege să meargă la castel pentru a-și salva tatăl. Aici, ea este întâmpinată de Bestie și tratată cu amabilitate și respect. Cu timpul, Frumoasa descoperă că, în ciuda înfățișării sale înspăimântătoare, Bestia este de fapt o ființă blândă și binevoitoare. În fiecare noapte, Bestia o cere pe Frumoasa de soție, însă aceasta îl refuză, visând la un prinț frumos în locul său.

Frumoasa crede că prințul este ținut captiv de Bestie și începe să exploreze castelul, descoperind camere fermecate și animale slujitoare. În timp ce își vizitează familia cu permisiunea Bestiei, dar se întoarce târziu, Frumoasa are o viziune în care Bestia zace pe moarte. Înspăimântată de această viziune, se întoarce în grabă la castel și îl găsește pe Bestie aproape muribund în grădina castelului.

În acel moment, Frumoasa își dă seama că îl iubește pe Bestie cu adevărat și înțelege că sacrificiul său este necesar pentru a-l salva. Ea acceptă să se căsătorească cu el, dovedind astfel că dragostea adevărată poate învinge orice înfricoșătoare aparență. În dimineața următoare, Bestia se transformă într-un prinț frumos, confirmând astfel visele Frumoasei.

Povestea se încheie cu apariția unei zâne care dezvăluie că Frumoasa este de fapt nepoata ei, iar mama prințului este sora zânei. Toți trăiesc fericiți împreună până la adânci bătrâneți, într-o lume în care frumusețea interioară și sacrificiul sunt prețuite mai presus de aparențe.