Gorila – rezumat

Liviu Rebreanu este unul dintre scriitorii români cunoscuți pentru opere realiste și teme sociale complexe, cu analize psihologice bogate. Romanul său „Gorila” a fost publicat în 1938 și reprezintă un roman politic de tip realist social, având un caracter documentar în ceea ce privește situația politică din perioada interbelică din România și sugerând posibilitatea unui alt război iminent, întrucât tensiunile politice erau încă în plină desfășurare.

Structura romanului este formată din nouă capitole, fiecare având titluri scurte, dar sugestive, alcătuite din substantive comune. Această structură este recunoscută în operele lui Liviu Rebreanu, fiind întâlnită și în alte romane celebre ale sale, precum „Ion”, „Adam și Eva”, „Pădurea spânzuraților” sau „Ciuleandra”.

Subiectul romanului este complex și plin de ambiguitate, pornind de la titlu. Gorila este un simbol al mediului politic din România și reprezintă colectivul social al parveniților politici. Romanul începe cu prezentarea unor întâlniri ale unor personaje din înalta societate și discuții legate de politică. Povestea se axează în jurul unui singur personaj principal, Toma Pahonțu, care este considerat a fi în conexiune cu personajul Ion, dar într-o variantă urbană. Toma Pahonțu simbolizează tipologia parvenitului care încearcă să-și facă loc în lumea literară, apoi în magistratură, și apoi în jurnalism. El este un fiu de clăcaș, provenit din pătura socială de jos, care reușește să se impună în lumea politică, în ciuda lipsurilor și a originii sale modeste.

Personajul se implică într-o serie de relații complicate, începând cu o dragoste obsesivă pentru Cristiana Belcineanu, soția adversarului său politic. În același timp, el se implică în politica vremii, folosindu-și ambiția și inteligența pentru a urca în ierarhia politică. Cu toate acestea, el devine conștient că este manipulat de către forțe mai mari decât el și că finalul său este unul tragic.

Romanul explorează tema politică în paralel cu o poveste de dragoste complexă, iar iubirea dintre Toma și Cristiana aduce aminte de tema iubirii din alte opere ale lui Rebreanu. De asemenea, personajul principal amintește de alte personaje din operele sale, precum Ion sau Toma din „Adam și Eva”.

„Gorila” este o operă realistă care abordează evenimente sociale, politice și sentimentale, oferind o perspectivă complexă asupra societății românești din perioada interbelică.