Hansel și Gretel – rezumat

Povestea lui Hansel și Gretel, scrisă de frații Grimm, este mult mai complexă și interesantă decât ne-am fi putut imagina. Să începem de la început…

Există un tăietor de lemne, un om simplu și harnic, care trăiește cu cei doi copii ai săi, Hansel și Gretel, într-o casă modestă la marginea unei păduri întunecate. După moartea soției sale, tăietorul de lemne se căsătorește din nou, de data aceasta cu o femeie fără inimă, care nu arată niciun interes sau afecțiune față de copii.

Noua soție, în loc să-și îndrăgească și să-și protejeze noii copii vitregi, se gândește doar la propriile ei interese. Ea pune la cale un plan diabolic pentru a scăpa de Hansel și Gretel. Într-o zi, în timp ce tăietorul de lemne este plecat la muncă, ea îi convinge pe copii să meargă cu ea în pădure, sub pretextul că vor găsi cele mai frumoase flori și cele mai gustoase căpșuni.

Dar de fapt, femeia vrea să-i abandoneze în adâncul pădurii, astfel încât să scape de ei pentru totdeauna. Gretel află de planul femeii și începe să plângă disperată, deoarece înțelege că vor fi lăsați să se descurce singuri într-un mediu ostil și sălbatic.

Dar Hansel, fiind un băiat isteț și plin de curaj, își pune la lucru mintea și găsește o soluție ingenioasă pentru a-i ajuta pe el și pe sora sa să supraviețuiască. În timp ce femeia îi îndepărtează pe copii, Hansel colectează pietricele albe și le aruncă pe drumul pe care au venit. Astfel, ei pot urma aceste pietricele pentru a se întoarce acasă în siguranță.

Prima încercare de abandonare eșuează, deoarece Hansel și Gretel găsesc drumul înapoi acasă, urmând marcajele lor. Femeia rămâne furioasă și dezamăgită că planul ei malefic nu a reușit, dar asta nu o oprește din a mai încerca o dată.

În a doua încercare, femeia le dă copiilor bucăți de pâine pentru a marca drumul. Dar de această dată, păsările flămânde din pădure mănâncă pâinea și copiii se pierd în întunericul înfricoșător al pădurii. Se învârt în cerc, încercând să găsească drumul înapoi acasă, dar fără succes.

În timp ce erau pierduți și însetați de foame, Hansel și Gretel dau peste o casă aparent fabuloasă, făcută din turtă dulce și acoperită cu bomboane și dulciuri. În ciuda oboselii și disperării lor, ei simt un fior de îndoială în legătură cu acest loc aparent minunat. Dar flămânzi și speriați, ei decid să intre în casă.

Acolo, sunt întâmpinați de o vrăjitoare malefică, care se preface a fi binevoitoare și ospitalieră. Ea îi invită pe copii înăuntru și începe să îi hrănească cu cele mai delicioase mâncăruri și prăjituri. Dar în spatele aparentei bunăvoințe se ascunde un plan sinistru.

Hansel este închis într-o cușcă mică și întunecată, iar vrăjitoarea începe să-l hrănească cu prea multă mâncare pentru a-l îngrășa și a-i putea mânca mai târziu. Între timp, Gretel este forțată să muncească și să facă toate treburile gospodăriei vrăjitoarei.

Cu toate acestea, Hansel și Gretel nu se lasă învinși. Hansel, fiind un băiat isteț și plin de resurse, își dă seama de planul vrăjitoarei și își propune să o învingă. El se prefăce că este slab și neputincios, cerând vrăjitoarei să-i arate cât de gros a devenit. În timp ce vrăjitoarea se apropie de cușcă pentru a-l verifica, Hansel își întinde brațul și o împinge cu putere în cuptorul ei înroșit.

Vrăjitoarea urlă de durere și disperare, iar Hansel și Gretel profită de moment și fug cât îi țin picioarele. Ei scapă din casa vrăjitoarei și se întorc în siguranță acasă, unde îl găsesc pe tatăl lor, singur și trist după moartea femeii rele.

Reîntoarcerea copiilor aduce bucurie și fericire în casă, iar comorile pe care le-au găsit în casa vrăjitoarei înlătură sărăcia familiei. Hansel și Gretel cresc mari și puternici, devenind oameni de succes și respectați în comunitatea lor.

Această poveste, publicată pentru prima dată de Frații Grimm în 1812, este mult mai mult decât o simplă poveste cu vrăjitoare și dulciuri. Ea explorează teme profunde precum ingeniozitatea, curajul, răutatea și triumful binelui asupra răului. Ne învață că, indiferent cât de grea poate fi viața, putem învinge orice obstacol cu determinare și credință în noi înșine.

Astfel, povestea lui Hansel și Gretel rămâne una dintre cele mai îndrăgite și captivante povești din toate timpurile, continuând să capteze imaginația și inima cititorilor de toate vârstele.