Harun și marea de povești – rezumat

“Harun și marea de povești” este un roman scris de Salman Rushdie și publicat pentru prima dată în 1990 în Regatul Unit al Marii Britanii. Cartea este destinată copiilor și abordează o serie de probleme sociale, în special cele specifice subcontinentului indian, din perspectiva protagonistului, Harun.

Acțiunea se desfășoară în țara Alfibay, unde Harun locuiește cu părinții săi, Soraya și Rașid Khalifa. Viața lor este liniștită până în momentul în care Soraya pleacă de acasă cu vecinul lor, domnul Sengupta, lăsându-i pe cei doi bărbați singuri. În urma unui miting politic, Rașid este șantajat de politicieni și este constrâns să călătorească cu Harun până în Valea K pentru a participa la un alt miting.

Acolo, cei doi sunt întâmpinați de „înfumuratul Durru”, care îi invită pe nava sa. În timpul nopții, Harun intră în contact cu Dakká, un spirit al apei, și îi fură Instrumentul Deconector pentru a-și ajuta tatăl să-și recâștige harul povestirii. Împreună cu Durru și o pupăză pe nume „Darr”, Harun ajunge pe Kahani, unde descoperă Apa Dorințelor din Oceanul cu Șuvoaie de Povești, care fusese contaminată de servitorii cultului lui Bezaban din Țara Chup.

Pentru a evita un război între țările Chup și Gup, Harun și Durru se duc în orașul Gup, unde descoperă că prințesa Batcheat fusese răpită de Chupi și că războiul fusese deja declarat. Tatăl lui Harun este acuzat de spionaj și este adus în oraș, dar decide să-i ajute pe Gupi să recupereze prințesa. Împreună cu generalul Kitab și prințul Bolo, Harun se întâlnește cu Mudra, care deține o poziție de autoritate în Chup și le povestește despre planurile malefice ale lui Khattam-Şud.

Harun și ceilalți pornesc spre Sursa Poveștilor, aflată la Polul Sud, pentru a-l înfrunta pe Khattam-Şud și a-l salva pe prințesă. În final, reușesc să-l distrugă pe Khattam-Şud și să îndeplinească dorința lui Harun de a-și revedea mama și de a face orașul să fie mai vesel.

Pe parcursul călătoriei lor, Harun și ceilalți personaje descoperă importanța poveștilor și a actului povestirii. Cartea este o operă ingenioasă, cu elemente de realism magic, care evidențiază rolul crucial al poveștilor în viața noastră. Este o poveste captivantă, dedicată fiului autorului, care a fost departe de tatăl său pentru o perioadă lungă de timp. Este un roman care, deși este destinat copiilor, abordează teme profunde și este plin de învățăminte pentru cititorii de toate vârstele.