Ileana cea șireată – rezumat

Ioan Slavici este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți scriitori de nuvele din literatura română. El este considerat unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române, alături de Mihai Eminescu, Ion Creangă și Ion Luca Caragiale. Activitatea sa literară a avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Deși este cunoscut pentru nuvelele sale, opera sa include și romane, povestiri, drame, comedii și povești. Una dintre operele sale celebre este “Ileana cea șireată”.

“Ileana cea șireată” este o poveste clasică despre un împărat care avea trei fiice, fiecare mai frumoasă decât cealaltă. Ileana, fiica cea mai mică, se remarca prin deosebirea ei față de surorile ei. Când împăratul a plecat la război împotriva unui alt împărat dintr-o țară vecină, le-a chemat pe fiicele sale pentru a le oferi sfaturi și daruri. Fiecăreia dintre ele i-a dăruit o floare frumoasă, o păsărică veselă și un măr fraged, iar le-a sfătuit să nu-și piardă credința. El le-a avertizat că testul credinței lor va fi dat de soarta darurilor primite.

În timp ce împăratul cu care se lupta tatăl lor avea trei fii care au încercat să fure credința fetelor, Ileana a reușit să-și păstreze credința și să-și înfrângă adversarii. Ea a reușit să-și păcălească frații și să-și protejeze sora mai mare, care s-a prefăcut bolnavă pentru a o atrage pe Ileana într-o capcană. Cu viclenia și inteligența ei, Ileana a învins toate încercările de a-i fura credința.

În cele din urmă, fiul cel mic al împăratului vecin s-a însănătoșit și s-a căsătorit cu Ileana. În prima noapte de căsătorie, Ileana a pus în locul ei o păpușă de zahăr pentru a fi sigură că va supraviețui. Băiatul, văzându-și iubita în siguranță, și-a dat seama cât de mult o iubește. De atunci, cei doi au trăit fericiți împreună.

Această poveste clasică este un exemplu al vicleniei și inteligenței unei fete care a reușit să-și protejeze credința și să-și găsească fericirea în ciuda tuturor obstacolelor.