Ileana Simziana – rezumat

Într-o dimineață frumoasă de primăvară, într-un regat îndepărtat, trăia un împărat într-o mare tristețe. Deși avea trei fiice frumoase și deștepte, inima lui încă era însetată de un fiu care să-i ducă numele mai departe. Fetele își dădeau toată silința să-l încurajeze pe tatăl lor, dar în zadar. Împăratul era convins că doar un băiat va putea moșteni tronul și va aduce prosperitate în regat.

Într-o zi, împăratul hotărăște să pună la încercare curajul și priceperea fiicelor sale. Le spune că cel care va reuși să treacă de obstacolele magice pe care le va crea, va primi în dar o mare comoară, dar și binecuvântarea de a-l însoți în călătoriile sale prin regat. Cele două fiice mai mari, în ciuda fricii, se hotărăsc să încerce și pornesc în aventura lor.

Cu toate acestea, obstacolele magice erau atât de înspăimântătoare și de formidabile, încât fiecare fiică se transformă într-o creatură diferită înainte de a se întoarce la palat. Cea mai mare fiică se transformă într-o pasăre de foc, iar cea mijlocie devine o broască uriașă. Împăratul, văzându-le în aceste stări, își dă seama că nu erau destul de pregătite pentru această călătorie și le primește înapoi în palat cu inima îndurerată.

Însă, fiica cea mică, însoțită de un cal bătrân și înțelept, refuză să se lase înfrântă de încercări. Ea știa că adevărata curaj și ingeniozitate vin din interior și nu se lasă înșelată de aspectul înspăimântător al obstacolelor. În ciuda fricii care o cuprinde, fiica cea mică își păstrează demnitatea și încrederea în ea însăși și reușește să treacă cu bine de fiecare probă.

Ajunsă la curtea unui alt împărat, fata este întâmpinată cu bucurie și primește o nouă misiune. Trebuia să salveze pe Ileana Simziana, fiica împăratului, care fusese răpită de un zmeu malefic. Înarmată cu curaj și pricepere, fata pornește într-o călătorie periculoasă prin păduri întunecate și mlaștini adânci, înfruntând creaturi fantastice și obstacole neașteptate.

După multe peripeții și ajutată de calul bătrân, fata reușește să elibereze pe Ileana Simziana din ghearele zmeului și o întoarce în brațele tatălui ei îndurerat. Împăratul, uimit de curajul și priceperea fetei, îi cere să îndeplinească încă două misiuni pentru a-i dovedi loialitatea și inteligența.

Prima misiune era să aducă o herghelie de iepe fermecate, cele mai frumoase și mai puternice din lume. Fata nu se lasă descurajată și, împreună cu calul bătrân, pornește într-o călătorie lungă și dificilă. În cele din urmă, reușește să găsească herghelia și să o aducă la curtea împăratului. Acesta este impresionat de priceperea fetei și recunoaște calitățile sale extraordinare.

Dar Ileana Simziana, fiica împăratului, îi cere fiicei să aducă un vas de botez care era păstrat într-o biserică de peste apa Iordanului și era păzit de călugărițe care nu dormeau nici zi, nici noapte. Fata, hotărâtă să își îndeplinească misiunea, se pregătește pentru o nouă aventură. Îmbarcându-se pe o corabie și însoțită de calul bătrân, fata pornește pe mare cu inima plină de curaj și încredere.

După multe zile și nopți de călătorie, fata ajunge în sfârșit la biserică și reușește să fure vasul de botez, în ciuda călugărițelor vigilente. Dar, în momentul în care părăsește biserica, se întâmplă un miracol neașteptat. Fata se transformă într-un tânăr băiat, cu puteri și calități remarcabile. Înțelegând că aceasta este destinul său, fata acceptă transformarea și se bucură că a reușit să îndeplinească toate misiunile.

În cele din urmă, tânărul se întoarce în curtea împăratului și este primit cu bucurie și admirație. Ileana Simziana, impresionată de curajul și priceperea lui, se îndrăgostește de el și îl cere în căsătorie. Cei doi se căsătoresc și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți, conducând regatul cu înțelepciune și iubire.

Astfel, povestea „Ileana Simziana” ne învață că curajul, ingeniozitatea și perseverența pot învinge cele mai mari obstacole și pot aduce bucurie și fericire în viața noastră.