James de Ioana Pârvulescu – rezumat

“James” este un text scris de Ioana Pârvulescu, o personalitate de frunte a literaturii române contemporane, care este cunoscută pentru activitatea sa ca profesor la Universitatea din București și pentru premiile pe care le-a câștigat. Povestirea nu are acțiune propriu-zisă, ci este mai mult o rememorare a evenimentelor și a stărilor emoționale ale personajului-narator, Cristina.

Cristina descrie relația ei cu James, un personaj pe care îl credem inițial că este o ființă umană, dar care, de fapt, este un telefon. Autoarea alege să umanizeze telefonul, referindu-se la el ca la un prieten sau chiar un iubit, ceea ce pune în evidență nevoia umană de comunicare și conexiune.

James devine un simbol al deficienței de comunicare dintre oameni și a nevoii de a găsi echilibrul în comunicare. Telefonul preia sarcinile deținătorului său, filtrând mesajele și asigurându-se că dialogul este echilibrat. El devine o prelungire a personalității Cristinei, având chiar și o funcție de alarmă pentru trezirea dimineața.

În final, Cristina se întoarce acasă și își îndreaptă imediat atenția spre telefon, care clipea vesel, semn că înregistrase niște mesaje. Ea realizează că nu-și mai poate imagina viața fără el, subliniind astfel importanța pe care o are acest telefon în viața ei.

Astfel, “James” explorează relațiile interumane și impactul tehnologiei asupra acestora, subliniind faptul că, în cele din urmă, relația noastră este cu aparatul în sine, nu cu persoana din spatele lui.