Jar de Liviu Rebreanu – rezumat

Romanul “Jar” a fost publicat inițial împreună cu un alt roman al lui Rebreanu, intitulat “Amândoi”. Criticul literar George Călinescu a numit “Jar” drept “romanul sinuciderii”, nefiind considerat la fel de valoros ca alte romane ale scriitorului. Subiectul principal al romanului este suferința din dragoste.

Acțiunea se desfășoară în jurul cuplului Liana-Dandu. Liana este o tânără studentă, fiica familiei Rozmarin, ambițioasă, frumoasă și energică, care își dorește să-și construiască un viitor de sine stătător. Dandu este un locotenent de aviație, căruia Liana nu îi acordă atenție la început din cauza comportamentului său considerat brutal. Cu toate acestea, cei doi ajung să se îndrăgostească nebunește, petrecându-și nopțile împreună.

Un eveniment important are loc la nunta fratelui Lianei, când Dandu se simte amenințat de un alt bărbat care își manifestă interesul pentru Liana. Într-o altă întorsătură de situație, cumnata Lianei se îndrăgostește de Dandu, iar cei doi se despart.

Liana încearcă să-l aducă pe Dandu înapoi, dar acesta refuză, iar în final, Liana se sinucide. Gestul ei radical a fost făcut pentru a-l feri pe Dandu de suferință. Această tragedie ilustrează puterea devastatoare a suferinței din dragoste asupra vieții umane.

Astfel, romanul “Jar” de Liviu Rebreanu ne oferă o perspectivă asupra complexității și a profunzimii suferinței din dragoste. Este o poveste care ne arată că iubirea poate fi atât o binecuvântare, cât și o povară, iar suferința poate avea consecințe tragice pentru cei implicați.