jobul sau job-ul ? Cum se scrie corect ?
Jobul sau job-ul? Cum se scrie corect?

Ce este propozitia?

Ana are mere.

Maria are pere, gutui si caise.

Care este rolul propozitiei?

Cina cea de taina este vineri.

Jobul sau job-ul? Cum se scrie corect?

O dilemă foarte des întâlnită în limba română este: Cum se scrie acest neologism? Se scrie “jobul” fără cratimă (legat) sau se scrie “job-ul” cu cratimă (dezlegat)?

Limba română este formată dintr-un amalgam de cuvinte flexibile și neflexibile, multe dintre acestea fiind cuvinte împrumutate din alte limbi, astfel că majoritatea oamenilor întâmpină probleme la scrierea lor.

De exemplu, cratima se adaugă înaintea literei „o” atunci când alipim două părți de vorbire diferite, cum ar fi un verb și un pronume. Ea însă nu se adaugă atunci când conjugăm verbele sau când ne referim la un substantiv la cazul vocativ.

Atunci când ne confruntăm cu neologisme, totul se complică și mai mult pentru că unele neologisme sunt adaptate, iar altele sunt neadaptate, adică forma unor cuvinte nu s-a adaptat în timpul conjugării, astfel se scriu cu cratimă.

Deci, cum se scrie de fapt, “job-ul” sau “jobul”? În cazul de față, “jobul” este singura formă corectă a acestui cuvânt, el fiind un neologism adaptat. În viitor, este posibil ca acest cuvânt să se scrie cu cratimă sau forma lui să fie alterată într-un alt mod, însă în momentul scrierii acestui articol, „jobul” se scrie fără cratimă. “Job-ul” este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

Cum să folosim cratima în limba română?

 1. Întotdeauna trebuie să folosim cratima dacă legăm un verb de un pronume.
 2. La conjugare, cratima nu se folosește.
 3. Atunci când cuvântul poate fi folosit drept formulă de adresare (este substantiv la cazul vocativ), se scrie fără cratimă.
 4. Dacă cuvintele se termină cu litere precum „y” și „w”, la majoritatea neologismelor se adaugă cratimă.

Desigur, această regulă nu se poate aplica întotdeauna neologismelor, dar atunci când nu aveți acces la un dicționar, acesta este cel mai sigur drum.

Exemple de propoziții cu cuvântul “jobul”:

 • Acest jobul îmi place foarte mult.
 • Mi-a fost oferit un jobul cu care mă identific.
 • Am aflat că a plecat de la jobul anterior.
 • Jobul pe care și-l dorea l-a obținut în cele din urmă.
 • Se zvonește că va renunța la jobul actual.

Cum influențează virgula sensul unei propoziții cu “jobul”?

Propoziția 1: Nu îmi place neologismul “jobul”.

Propoziția 2: Nu, îmi place neologismul “jobul”.

Deși la prima impresie îți poate părea că nu există o diferență substanțială între aceste două propoziții, citind cu atenție și oprindu-te la fiecare virgulă vei realiza că diferența este una drastică.

În cazul primei propoziții, care conține cuvântul “jobul”, nu avem nicio virgulă, astfel cuvântul „nu” aparține frazei și se referă la „îmi place de tine”. În alte cuvinte, persoana care primește mesajul va crede că nu îți place.

În cazul celei de-a doua propoziții, care folosește cuvântul “jobul”, o virgulă delimitează cuvântul „nu” de restul propoziției. În cazul de față, virgula adăugată are rolul de a nega ce a spus anterior interlocutorul, iar sensul propoziției este: „îmi place”.

De ce e bine să știm să folosim corect cratima în limba română?

 • Evităm confuzia înțelesului propozițiilor;
 • Asigurăm o comunicare clară și corectă;
 • Demonstrăm respect față de regulile gramaticale ale limbii române și îmbunătățim calitatea scrisului nostru.

De ce e bine să știm să scriem corect în limba română?

 • Evităm interpretarea greșită a informațiilor transmise;
 • Demonstrăm competență și profesionalism în orice domeniu;
 • Păstrăm valorile culturale și lingvistice ale limbii noastre.

Concluzie

Cu toții ne confruntăm cu dificultăți în scrierea corectă în limba română, însă este important să ne străduim să folosim cratima și să scriem corect. În cazul cuvântului “jobul”, forma corectă este “jobul”, fără cratimă. Prin cunoașterea și respectarea regulilor gramaticale, ne asigurăm că transmiterea informațiilor se face clar și că ne exprimăm în mod corespunzător în limba română.