La Medeleni – rezumat

Există un sat numit Medeleni, situat în județul Iași, unde se petrec evenimentele intrigante ale trilogiei „La Medeleni”, scrisă de Ionel Teodoreanu. În această poveste, ne întâlnim cu trei personaje principale: Dănuț, Olguța și Monica, alături de alți copii din sat și membri ai familiei Deleanu.

Primul volum, intitulat „Hotarul nestatornic”, ne introduce în copilăria lui Dănuț, Olguța și Monica. Aceștia trăiesc la conacul familiei Deleanu, numit Medeleni. Olguța este o fire vioaie, mereu în ceartă cu fratele ei, Dănuț. Copiii se implică în tot felul de năzbâtii, cum ar fi ascunderea dulceții în sobă. În această perioadă, Monica, o fetiță rămasă singură după moartea bunicii sale, se îndrăgostește de Dănuț. Volumul se încheie tragic, odată cu moartea lui moș Gheorghe, un prieten apropiat al familiei Deleanu, pe care Olguța îl iubea ca pe un bunic. De asemenea, se ia decizia ca Dănuț să meargă la liceu în București, împreună cu unchiul său, Herr Direktor.

În volumul al doilea, „Drumuri”, Olguța, Dănuț și Monica se întorc la Medeleni, dar acum sunt adolescenți. În acest moment, Puiu, un verișor al lor, se îndrăgostește de Olguța, aducând noi tensiuni în relația lor. Se dezvăluie viața lor plină de conflicte interioare specifice adolescenței. Olguța este curtată și de Mircea Balmuș, cel mai bun prieten al lui Dănuț, care vine în vacanță la Medeleni. Dănuț este îndrăgostit de Adina, iar Monica încă nutrește sentimente pentru Dănuț. Apare și un pictor, Alexandru Pallă, care pleacă la Veneția împreună cu Adina. În același timp, vine și Rodica, o prietenă a Olgutei, la Medeleni.

Ultimul volum al trilogiei, „Între vânturi”, ne prezintă personajele principale în etapa adulților. Monica și Olguța pleacă la Paris pentru a studia alături de Alexandru Pallă. Monica se căsătorește cu Dănuț, care devine avocat. În ciuda bucuriei aparente, Olguța primește o veste cumplită – descoperă că suferă de cancer. Devastată de această veste, Olguța decide să se sinucidă. Familia Deleanu hotărăște să vândă conacul Medeleni, iar Rodica Bercali devine noua proprietară. Cartea se încheie cu o imagine a lui Dănuț și a Monicăi, privind pe fereastră și vorbind despre frumusețea locului. Dănuț face o promisiune că va scrie povestea Medelenilor pentru a o “reînvia” pe Olguța.

Olguța este personajul central al întregii trilogii, atrăgând oamenii în jurul ei cu energia sa de a trăi. Prin aventurile și dramele lor, Dănuț, Olguța și Monica ne poartă prin lumea fascinantă a satului Medeleni, oferindu-ne o perspectivă captivantă asupra vieții și relațiilor umane.