La răscruce de vânturi – rezumat

Romanul “La răscruce de vânturi” a fost scris de Emily Brontë și a fost publicat în anul 1847 sub pseudonimul “Ellis Bel”. Este singurul roman al autoarei și a fost conceput între anii 1845 și 1846. În limba engleză, romanul se intitulează “Wuthering Heights” și relatează povestea de dragoste neîmplinită dintre Catherine și Heathcliff.

Acțiunea romanului începe cu sosirea domnului Lockwood la Thrushcross Grange, unde îl întâlnește pe Heathcliff, proprietarul casei. Lockwood este intrigat de atitudinea ursuză a lui Heathcliff și decide să-l viziteze la Wuthering Heights, o casă afectată de vânturi puternice. Acolo, el descoperă un mediu neprimitor, iar întâlnirea cu Catherine Linton și Hareton Earnshaw îl lasă într-o stare de confuzie.

Lockwood petrece o noapte în casa lui Heathcliff și descoperă inscripții pe tăbliile patului care îl fac să intuiască o poveste tulburătoare legată de Catherine. El are coșmaruri și decide să plece de la Wuthering Heights, dar revine la Thrushcross Grange cu o stare de sănătate precară.

Curios să afle mai multe despre povestea familiei, Lockwood îl întreabă pe Ellen Dean despre trecutul acesteia. Află că relația dintre Catherine și Heathcliff a fost una tumultoasă, marcată de rivalități și suferință. Catherine alege să se căsătorească cu Edgar Linton, dar își păstrează legătura cu Heathcliff, care revine în viața ei într-o formă complet schimbată.

Heathcliff încearcă să se răzbune pe cei care l-au umilit și să-și recupereze averile, dar întâlnește opoziția lui Cathy și Hareton. În cele din urmă, el își pierde interesul pentru răzbunare și moare, lăsându-i pe cei doi tineri să-și construiască un viitor împreună.

Astfel, romanul oferă o perspectivă inedită asupra dragostei și a ciclului dureros al suferinței. În ciuda neîmplinirii relației dintre Catherine și Heathcliff, supraviețuirea cuplului Cathy-Hareton aduce o notă de speranță. “La răscruce de vânturi” a fost apreciat drept unul dintre cele mai valoroase romane din lume și a rămas un titlu iconic în literatura engleză.