La țigănci – rezumat

Într-o zi fierbinte de vară, profesorul Gavrilescu se întoarce cu tramvaiul de la o elevă la care lecții de pian. Înăuntrul tramvaiului, oamenii discută aprins despre țiganii din oraș și despre casele lor luxoase. Gavrilescu realizează că și-a uitat servieta cu partituri la elevă și coboară din tramvai pentru a o recupera.

Pe drum, vede tramvaiul pe care ar fi trebuit să urce, dar simte că a pierdut ocazia și renunță să se urce în el. În schimb, trece prin grădina țiganilor și este impresionat de răcoarea și frumusețea locului. În acel moment, o fată tânără și frumoasă, cu bijuterii aurii, apare și îl cheamă în casa țiganilor. Fără să ezite, Gavrilescu acceptă invitația.

Ajuns într-o căsuță ascunsă în grădină, Gavrilescu se întâlnește cu trei fete de neamuri diferite: o țigancă, o grecoaică și o ovreică. Bătrâna țigancă îi cere să ghicească care dintre ele este țiganca. Gavrilescu încearcă de două ori și ghicește greșit, pierzându-se în amintiri și dorința de a călători în Grecia. Apoi, el se așează la pian și începe să cânte, pierzându-se în melodiile pe care le interpretează.

Când se trezește din transă, Gavrilescu încearcă să-și găsească fetele și ajunge într-o cameră întunecată și strâmtă. Simte o căldură puternică și se trezește gol și înfășurat într-un sac. În cele din urmă, Gavrilescu se trezește lângă bătrâna țigancă și își dă seama că a trecut