Lampa cu căciulă – rezumat

“Lampa cu căciulă” este un scurt metraj care face parte dintr-un volum cu același nume, publicat la editura Polirom în anul 2009. Povestea a fost transformată într-un scenariu de film de către autorul său, Florin Lăzărescu, și apoi transpusă pe marele ecran în regia lui Radu Jude. Acest scurt metraj a câștigat trofeul festivalului “Sundance” în anul 2006.

Acțiunea se petrece în România anilor ’90, după Revoluția din decembrie 1989. În acea perioadă, tehnologia era scumpă și greu de găsit, iar multe gospodării nu aveau televizoare sau alte echipamente electronice. Povestea se concentrează pe un băiețel care își convinge tatăl să ducă televizorul vechi la reparat. Deși era un model învechit, băiețelul dorea doar să poată privi din nou ecranul luminos.

Tatăl și fiul pleacă în oraș cu televizorul greu de reparat, iar pe drum, relația dintre cei doi dezvăluie frustrările și incertitudinile tatălui, care simte că nu mai poate fi un model demn de urmat pentru fiul său. După ce televizorul este reparat, tatăl cade cu el pe drumul de întoarcere, dar descoperă că a reușit să-l repare singur, fiind doar o “căciulă” a lămpii care s-a dislocat.

Povestea surprinde ingeniozitatea umană în situații-limită și oferă o perspectivă inedită asupra vieții în România anilor ’90. Autorul, Florin Lăzărescu, a declarat că nu tema copilăriei este cea predominantă în povestirea sa, ci mai degrabă “o anume buimăceală a individului în fața propriei existențe – totdeauna improvizează cu naivitate, tragi-comic, soluții de supraviețuire”. Astfel, “Lampa cu căciulă” aduce în atenția cititorilor și a iubitorilor de film o perspectivă inedită asupra unei perioade trecute care este pe punctul de a fi uitată.