Lostrița – rezumat

“Lostrița” de Vasile Voiculescu, inclusă în colecția sa “Iubire Magică” lansată postum în 1970, reprezintă o îmbinare artistică între realitate și fantezie, plasându-se ferm în categoria literaturii fantastice și, în același timp, aducând un omagiu stilului povestirilor în ramă.

Povestea aceasta, cu un caracter moralizator pronunțat, îmbină cu măiestrie elemente ale vieții cotidiene cu mituri și simboluri fantastice, creând o narațiune captivantă.

Lostrița - rezumat

În această operă, Voiculescu se adresează cititorului într-un mod direct, printr-un stil narativ interactiv și atractiv.

El ne introduce în lumea misterioasă a lostriței, o creatură seducătoare și periculoasă, asemănată cu diavolul pentru abilitatea ei de a se ascunde, în special în ape.

Lostrița, similară cu sirenele din mitologie, îi atrage pe pescarii cei mai curajoși și temerari.

Voiculescu își centrează povestea în jurul vieții pescarilor de pe malurile râului Bistrița, punând un accent deosebit pe personajul Aliman, un pescar îndrăzneț și perseverent.

Conștienți de pericolul pe care îl reprezintă lostrița, care an de an răpește copii sau tineri, pescarii se străduiesc să evite confruntarea cu aceasta. Cu toate acestea, Aliman este determinat să o captureze, în ciuda pericolelor evidente.

Aliman, un tânăr lipsit de teamă, dezvoltă o obsesie pentru prinderea acestei ființe enigmatice și irezistibile. Deși reușește să o prindă pentru scurt timp, lostrița îi scapă mereu.

În urma mai multor eșecuri, Aliman apelează la ajutorul unui vraci care îi oferă o replică din lemn a lostriței și îl învață un descântec, prin care renunță la credința în Dumnezeu și în sacrul.

După ce efectuează ritualul, Aliman întâlnește o tânără într-o barcă pe râu, pe care o salvează și de care se îndrăgostește nebunește, văzând în ea o reprezentare a lostriței.

Relația lor, deși marcată de desfrâu, este una fericită. Cu toate acestea, apar zvonuri neliniștitoare despre Ileana, sugerând că ea este un simbol al păgânismului și al forțelor malefice.

Drama atinge apogeul când mama Ileanei, furioasă pentru dispariția fiicei sale, se confruntă cu Aliman. După ce este părăsit brusc de Ileana, Aliman pornește în căutarea ei, descoperind că ea este descendentă a unei vrăjitoare dintr-o epocă mitică demult dispărută. Devastat de durere și lipsit de voința de a trăi, Aliman rămâne atașat de sentimentele sale față de Ileana.

Povestea se încheie în mod dramatic, când o altă femeie, dorindu-l pe Aliman ca soț, îi propune căsătoria. În timpul ceremoniei nunții lor, un sătean anunță reapariția lostriței în râu. Auzind aceasta, Aliman se aruncă în apele Bistriței, răspunzând chemării malefice a lostriței, și își pierde viața în încercarea de a o apăra.