Mara – Comentariu Bac

Introducere

Opera literară „Mara” este un roman, care a fost publicat în revista „Vatra” în anul 1894, apărând în volum abia în anul 1906, este un roman realist- obiectiv, tradițional.

Ioan Slavici a fost un scriitor român, de mare valoare pentru literatura românească, jurnalist și pedagog, membru al Academiei Române.

Titlul

Titlul romanului – ne sugerează chiar numele personajului feminin principal (Mara Bârzovanu), în jurul căruia se desfășoară întreaga acțiune a romanului.

Tema

Tema romanului – o constituie viața socială a lumii ardelenești, cu moravurile și obiceiurile sale, într-un spațiu real, un târg transilvănean, Radna, situat lângă Lipova.

Ne prezintă eforturile unei femei văduve, de a obține o poziție socială bună printre micii negustori ai locului și pentru a asigura un trai bun copiilor săi, Persida și Trică.

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă este obiectivă, naratorul este obiectiv, omniprezent și omnipotent, narațiunea se face la persoana a-III-a.

Modul de expunere predominant este narațiunea.

Indicii spațio- temporali sunt preciși, acțiunea se desfășoară într-un târg ardelenesc, Radna, lângă Lipova, la sfârșitul sec.XIX-lea și începutul sec. XX-lea.

Structura operei literare

Romanul cuprinde 21 de capitole, fiecare capitol având un nume semnificativ:

  • „Sărăcuții mamei”,
  • „Maica Aegidia”,
  • Furtuna cea mare”,
  • „Ispita”,
  • „Datoria”,
  • etc.

Momentele subiectului literar

Expozițiunea

Expozițiunea – debutează prin prezentarea vieții personajului principal, Mara și a celor doi copii ai săi, Trică și Persida. Acțiunea se desfășoară între localitățile Radna și Lipova, de-a lungul Mureșului.

Ne prezintă hotărârea Marei de a-și vedea copiii cât mai sus pe scara socială, pe băiat voia să-l facă ucenic, calfă la casa lui Bocioacă, rămâne la școală, iar pe fată o trimite la mânăstire pentru a fi bine educată.

Mara Bârzovanu este o femeie văduvă, harnică, care făcea negustorie la Radna pentru a putea crește cât mai bine cei doi copii. Aceasta își ținea banii câștigați în trei ciorapi, unul pentru zile negre și îmormântărea ei, unul pentru Persida și altul pentru Trică.

Intriga

Intriga – ne redă întâlnirea Persidei cu Națl, acesta fiind la mânăstire îl zărește pe Națl la măcelărie prin fereastra spartă. Privirile celor doi se întâlnesc se privesc și se îndrăgostesc.

Desfășurarea acțiunii

Desfășurarea acțiunii – ne prezintă lupta Persidei pentru omul iubit, deși Mara încearcă să o convingă să renunțe la el, se căsătorește cu el în secret și pleacă la Viena, dar se întoarce acasă curând și începe administrarea unei cârciumi.

Relațiile dintre cei doi se răcesc, Națl o bate pe Persida, acesta pierde o sarcină, dar reușește apoi să dea naștere unui alt copil, astfel cele două familii se împacă.

Punctul culminanat

Punctul culminanat – ne redă secvența în care tatăl lui Națl, Hubar este împins de către fiul său, Națl, la o criză de nervi, tatăl lovindu-se gav la cap.

Deznodământul

Deznodământul – debutează prin secvența omorârii lui Hubar de către Bandi, fiul său nelegitim, care râdea în casă, acesta fiind surprins de Persida asupra faptei.

Concluzie

În concluzie, romanul „Mara” este este o operă literară de mare valoare pentru literatura română care conturează viața, comportamentul și moravurile locuitorilor din Ardeal, ilustrează relația dintre individ și societate, cu norme etice de respectat care sunt înrădăcinate în spațiul ardelenesc.

Romanul este un roman, realist, social, iar pe baza datelor prezentate mai sus îl putem încadra în curentul literar numit realism.


error: