Marele singuratic – rezumat

Romanul “Marele singuratic” este o continuare a romanului “Moromeții”, ambele fiind scrise de Marin Preda. În acest roman, ne concentrăm asupra vieții fiului cel mic, Niculae Moromete, care și-a făcut apariția în romanul precedent, și a cărui poveste o urmărim acum. Autorul a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru acest roman.

Niculae, care inițial era un copil sfios în “Moromeții”, s-a schimbat radical în “Marele singuratic”. A fost exclus din partidul comunist și s-a recalificat ca inginer horticol, lucrând la seră. Aici îl întâlnește pe Simina Golea, o pictoriță de care se îndrăgostește.

Alături de Simina, Niculae cunoaște alți artiști în palatul Mogoșoaia, care devenise un loc de recreere și creație pentru scriitori. Dragostea lor ocupă un loc central în acțiunea romanului.

Când Niculae o duce pe Simina în satul natal, Siliștea Gumești, ea pune întrebarea dacă lumea pe care o vede mai există. Niculae simte că universul său se năruește, dar dragostea pentru Simina pare să aducă trecutul și prezentul împreună.

Deși tatăl lui Niculae a murit în “Moromeții”, acum acesta îl prezintă pe Simina tatălui său. În ciuda temerilor inițiale, Simina găsește inspirație în această lume rurală.

Tragedia lovește atunci când Simina se îmbolnăvește și moare. Niculae rămâne cu multe întrebări și decide să revină în partidul pe care-l părăsise.

“Marele singuratic” urmărește maturizarea lui Niculae Moromete, prezentând o poveste realistă și chiar scene de cruzime. Comparativ cu “Moromeții”, acțiunea este mai simplificată. Romanul a fost ecranizat cu succes în 1977.