Matilda – rezumat

Povestea lui Matilda este una plină de magie și aventură, în care o copilă inteligentă și talentată se luptă pentru drepturile și fericirea ei.

Matilda, deși este înconjurată de părinți care nu o înțeleg și nu o apreciază, se dedică cu pasiune lecturii. La o vârstă fragedă, ea descoperă minunile cărților și începe să citească opere complexe ale unor autori celebri. Pasiunea ei pentru lectură o face să se simtă vie și înțeleaptă, iar aceasta este o cale prin care evadează din realitatea tristă în care trăiește.

Când Matilda ajunge la școală, își găsește un aliat surprinzător în doamna Honey, învățătoarea ei. Aceasta recunoaște imediat talentul și inteligența remarcabilă a fetiței și încearcă să o ajute să își dezvolte potențialul. Doamna Honey este impresionată de cunoștințele și abilitățile Matildei și încearcă să o avanseze la o clasă superioară, pentru a o provoca și a o stimula în continuare. Din păcate, conducerea școlii nu este receptivă la ideea de a face acest pas, iar Matilda este nevoită să rămână într-o clasă care nu îi oferă destule provocări.

Conflictul se amplifică odată cu intervenția doamnei Trunchbull, directoarea școlii. Aceasta o acuză pe Matilda pe nedrept și o supune unor tratamente abuzive, încercând să o descurajeze și să o frustreze. Însă Matilda nu se lasă doborâtă și descoperă că are puteri neobișnuite. Ea reușește să folosească aceste puteri pentru a răsturna un pahar de apă pe biroul directoarei, într-o încercare de a-i face pe ceilalți să vadă adevărul și nedreptatea comisă.

Matilda împărtășește această experiență cu doamna Honey, care este uimită de abilitățile neobișnuite ale fetiței. Ea o invită pe Matilda la ea acasă pentru a investiga mai mult și a descoperi originea acestor puteri. Acolo, Matilda descoperă condițiile modeste în care trăiește doamna Honey și află că aceasta a fost tratată cu cruzime de mătușa ei, doamna Trunchbull, după moartea părinților săi.

Hotărâtă să o ajute pe doamna Honey, Matilda își folosește puterile pentru a se răzbuna pe directoare și pentru a-i aduce acesteia dreptate. Ea reușește să înlăture obstacolele care îi împiedicau pe doamna Honey să recupereze casa și moștenirea de care i-a fost furată.

Povestea atinge punctul culminant când părinții Matildei decid să fugă în Spania pentru a evita problemele legale. În fața acestei decizii, Matilda face un gest curajos și matur. Ea alege să rămână în spate cu doamna Honey, care o iubește și o apreciază așa cum merită. Părinții Matildei sunt indiferenți la această decizie, lăsând-o pe fetiță să își înceapă un nou capitol al vieții alături de o persoană care o înțelege și o susține cu adevărat.

Astfel, povestea lui Matilda este una despre curaj, determinare și găsirea fericirii în locuri neașteptate. Este povestea unei copile cu o inteligență extraordinară, care folosește puterile ei pentru a schimba viețile celor din jur și pentru a-și găsi propriul loc în lume.