Mihai Eminescu – opere și biografie

Viața lui Mihai Eminescu

Moștenirea și Rădăcinile lui Eminescu

Mihai Eminescu, far al poeziei romantice românești, provenea din regiunea istorică Moldova.

Scrierile sale, care se extind dincolo de poezie pentru a include contribuții noveliste și jurnalistice, i-au imprimat numele ca cel mai stimat și influent poet român.

Călătoria literară bogată a lui Eminescu a început cu implicarea sa în societatea literară Junimea și cu rolul său editorial la “Timpul”, un ziar care reflecta ideologiile Partidului Conservator în perioada sa de existență din 1880 până în 1918.

Vigoarea tânără a talentului lui Eminescu a fost evidentă cu prima sa lucrare publicată la vârsta de doar șaisprezece ani, urmată de urmărirea studiilor superioare în Viena la vârsta de nouăsprezece ani.

Producția sa literară substanțială, cuprinsă în 46 de volume și aproximativ 14.000 de pagini de manuscrise, a fost lăsată moștenire Academiei Române de către Titu Maiorescu, consolidând influența durabilă a lui Eminescu asupra literaturii românești.

Printre lucrările sale notabile se numără “Luceafărul”, “Odă în metru antic” și cele cinci Scrisori, care adesea se aprofundau în teme metafizice, mitologice și istorice.

Linia de Sânge a lui Eminescu și Căutarea Adevăratei Sale Date de Naștere

Linia aristocratică a lui Eminescu poate fi urmărită până la tatăl său, Gheorghe Eminovici, din Bucovina, pe atunci teritoriu al Imperiului Austriac.

Rădăcinile familiei au fost stabilite în Ipotești, lângă Botoșani, după o călătorie peste graniță în Moldova. Mama lui Eminescu, Raluca Iurașcu, provenea dintr-o familie nobilă veche.

Controversa înconjoară data de naștere a lui Eminescu, cu diferite documente citând fie 22 decembrie 1849, fie 15 ianuarie 1850.

Cu toate acestea, Titu Maiorescu, în lucrarea sa definitivă “Eminescu și Poemele Lui” (1889), a rezolvat aceasta prin susținerea ultimei date, coroborată de înregistrările bisericii și afirmațiile surorii mai mari a lui Eminescu, Aglae Drogli.

Anii de Formare și Începuturile Artistice

Apariția unei Voci Poetice

Mihai Eminescu, botezat ca Mihail dar larg cunoscut prin cel de-al doilea nume, și-a petrecut copilăria imersat în tapiseria culturală a Botoșanilor și Ipoteștilor.

Talentul său academic a devenit evident în timpul școlarizării în Cernăuți. Flairul literar al lui Eminescu a ieșit la suprafață în 1866 cu un poem dedicat profesorului său român decedat, Aron Pumnul.

A fost de asemenea anul în care a adoptat numele de condei Mihai Eminescu, mulțumită lui Iosif Vulcan, care a favorizat un nume românesc în locul celui original cu rezonanță slavă.

Interludii Teatrale și Cursuri Jurnalistice

Intrarea lui Eminescu în lumea teatrului a început cu munca sa pentru trupa lui Iorgu Caragiale, urmată de o tranziție către compania lui Mihai Pascaly.

Șederea sa în București ca funcționar pentru Teatrul Național a coexistat cu o perioadă ferventă de scriere și publicare a poeziei.

În această epocă, a început romanul său “Geniu pustiu” și a co-fondat cercul literar “Orient”, cu scopul de a păstra folclorul românesc și istoria literară românească.

Eforturi Academice și Literare în Anii 1870

Eminescu și-a continuat călătoria academică ducându-l la Universitatea din Viena și mai târziu la Berlin, sprijinit de o bursă Junimea.

Asociația sa cu figuri cheie ale Junimii a influențat semnificativ viața și lucrările sale.

Perioada sa în Viena a fost marcată de implicarea socială și contribuțiile literare, care l-au adus în contact cu figuri culturale proeminente ale epocii.

Realizări Profesionale și Influența Națională

În perioada 1874-1877, Eminescu a deținut mai multe poziții, de la conducerea Bibliotecii Centrale din Iași la editarea ziarului “Curierul de Iași”.

Prietenia sa cu Ion Creangă, un scriitor renumit, și discuțiile lor literare au îmbogățit literatura română. Mutarea lui Eminescu la București în 1877 a marcat o perioadă prolifică ca jurnalist și redactor-șef al ziarului “Timpul”.

Lucrările sale editoriale, împreună cu poezia sa, au reflectat tumultul politic și diplomatic pe care România l-a înfruntat în timpul Războiului Ruso-Turc și în urmărirea sa ulterioară pentru independență.

Anii Apusului lui Eminescu și Moartea Misterioasă

Capitolul Final

Anii 1880 au adus un declin în sănătatea lui Eminescu, ducând la diverse tratamente în Austria și Italia.

În ciuda îngrijirii profesionale, starea sa de sănătate s-a înrăutățit, ducând la o serie de diagnostice și tratamente greșite, inclusiv utilizarea dăunătoare a mercurului.

Moartea lui Eminescu la 15 iunie 1889, în circumstanțe controversate, a declanșat numeroase dezbateri și teorii privind cauza, variind de la malpraxis medical la agresiune fizică.

Misterul Durabil

Ultimele momente ale lui Eminescu și cauza oficială a decesului au fost subiecte de speculație și investigație.

În ciuda unei autopsii care indica o tulburare mentală mai degrabă decât fizică, lipsa de claritate a dus la diverse ipoteze, inclusiv impactul unei leziuni la cap și efectele adverse ale tratamentului cu mercur.

Opiniile medicale contemporane sugerează că moartea sa a fost datorată stopului cardio-respirator cauzat de intoxicația cu mercur.

Moștenirea lui Eminescu

Trecerea în neființă a lui Eminescu a fost jelită la nivel național, cu mormântul său din Cimitirul Bellu devenind un loc de omagiu pentru admiratorii operei sale.

Viața și moartea sa continuă să intrigue și să inspire, cu operele sale rămânând un pilon al literaturii române.

Opere scrise de Mihai Eminescu

Mihai Eminescu, o figură emblematică și incontestabilă în peisajul literar românesc, a marcat profund literatura națională cu scrierile sale, numeroase dintre acestea fiind aduse la lumina publicului abia după moartea sa.

Pe durata existenței sale, “Poezii” a fost unicul volum ce a fost editat și distribuit publicului larg, oferind astfel o fereastră spre geniul său literar și permițând cititorilor să ia parte la universul său poetic distinct.

Volume Publicate în Timpul Vieții

 • “Poezii” – singurul volum publicat în timpul vieții poetului.

Opere Publicate Postum

După trecerea sa în neființă, o serie de lucrări semnificative au fost publicate, consolidându-i faima postumă:

 • “Epigonii” (1872)
 • “Făt-Frumos din lacrimă” (1872)
 • “Călin (file din poveste)” (1873)
 • “Lacul”
 • “Dorința”
 • “Melancolie”
 • “Crăiasa din povești” (1875)
 • “Povestea codrului”
 • “Povestea teiului”
 • “Singurătate”
 • “Atât de fragedă”
 • “Revedere”
 • “Despărțire”
 • “Departe sunt de tine” (1878)
 • “Mai am un singur dor” (1880)
 • “Scrisoarea I”
 • “Scrisoarea III”
 • “Scrisoarea IV” (1881)
 • “Când amintirile”
 • “Pe lângă plopii fără soț”
 • “Și dacă…” (1883)
 • “Sara pe deal” (1885)
 • “La steaua” (1886)
 • “De ce nu-mi vii” (1887)

Opere Incluse în Programa de Bacalaureat