Minunea – rezumat

Într-un colț al lumii, într-un mic oraș, trăia un băiețel de 10 ani pe nume August „Auggie” Pullman. Auggie era un copil special, cu o afecțiune genetică rară numită disostoza mandibulofacială, care îi afecta în mod grav aspectul feței. Din cauza acestei condiții, Auggie era judecat și exclus de către cei din jur, iar viața lui era departe de a fi ușoară.

Dar în ciuda aspectului său diferit, Auggie nu era diferit în ceea ce privește dorințele și aspirațiile lui. El era un copil normal, care vroia doar să fie acceptat și să fie cunoscut pentru cine era cu adevărat. Își dorea să aibă prieteni, să meargă la școală și să aibă parte de experiențele pe care le trăiesc toți copiii.

Părinții lui Auggie, înțelegând nevoia lui de a se integra în societate, au decis să îl înscrie la școala Beecher Prep, renunțând astfel la educația la domiciliu. Acesta a fost un moment important pentru Auggie, dar și unul dificil. El se simțea trădat de părinții săi, pentru că trebuia să se confrunte cu reacțiile celorlalți copii și adulți la vederea feței sale.

Dar în ciuda acestor provocări, Auggie a întâlnit oameni speciali care i-au schimbat viața în bine. A făcut prieteni noi, cum ar fi Jack Will și Summer Dawson, care l-au acceptat așa cum era. Acești prieteni au fost luminițele în întunericul său, oferindu-i sprijin, încurajări și zâmbete.

Cu toate acestea, viața lui Auggie nu a fost lipsită de obstacole. El s-a confruntat cu intimidarea și discriminarea din partea unor elevi, în special din partea lui Julian, care s-a transformat într-un dușman puternic. A fost momente în care Auggie se simțea singur și neînțeles, dar nu a renunțat.

Într-una dintre excursiile de clasă, Auggie a fost atacat de un grup de copii mai mari. A fost un moment terifiant, dar și unul revelator. A descoperit că avea mai mulți prieteni și susținători decât credea inițial. Colegii săi au început să îl aprecieze pentru bunătatea și reziliența sa și să îl accepte așa cum era.

Pe măsură ce anul școlar avansa, Auggie și prietenii săi au înfruntat și au depășit numeroase provocări. Ei au devenit un exemplu de bunătate și acceptare în școala lor. La finalul anului școlar, Auggie a fost recompensat cu un premiu pentru „forța liniștită” și pentru inspirația pe care a adus-o colegilor săi.

Într-un moment emoționant, mama lui Auggie i-a explicat că, deși vor exista întotdeauna oameni răi în lume, cei buni sunt mai mulți. Și anul școlar al lui Auggie a fost o mărturie în acest sens. A fost o minune pentru toți cei din viața lui, aducând bucurie și speranță în inimile oamenilor.

Astfel, romanul „Minunea” ne învață despre acceptarea diferențelor și puterea bunătății umane. Ne arată cum un copil obișnuit, dar special în același timp, poate schimba viețile celor din jur și poate aduce lumină în întuneric. Auggie Pullman este un exemplu de curaj, reziliență și iubire, care ne amintește că suntem cu toții oameni și merităm să fim acceptați și iubiți necondiționat.