Moromeții – rezumat

Moromeții este o saga impresionantă despre viața unei familii într-un sat românesc în perioada interbelică. Romanul începe cu revenirea lui Ilie Moromete și a familiei sale pe pământul lor după o perioadă petrecută pe câmp. Însă întoarcerea lor nu este una plină de bucurie și entuziasm, ci este marcată de tensiuni și conflicte.

Familia Moromete este una numeroasă și diversă, alcătuită din copiii lui Ilie din prima căsătorie și din cei pe care i-a avut cu Catrina, care este cu zece ani mai tânără decât el. Relația dintre Catrina și fiii vitregi este încordată, iar Ilie se confruntă cu un conflict cu cel mai mic fiu al său, Niculae, care dorește să meargă la școală, dar este trimis să pască oile.

Deși gospodăria Moromeților pare să fie stabilă în ochii celor din jur, Ilie se luptă pentru a o menține astfel. Deține două loturi de pământ și are mulți copii care muncesc, dar situația financiară devine tot mai precară. Băieții mari, Paraschiv, Nilă și Achim, simt că sunt neglijați în favoarea surorilor lor vitrege și a mamei lor. Tensiunile cresc și mai mult când Ilie vinde lotul de pământ al Catrinei, chiar dacă îi promisese că va avea drepturi asupra casei. Aceasta agravează situația, iar băieții mari decid să plece la București pentru a câștiga bani.

În ciuda tuturor acestor probleme, Ilie rămâne un om activ în comunitatea sa. Participă la discuțiile politice din poiana din fața fierăriei lui Iocan și este abonat la ziarul “Mișcarea”. Dar grija principală a lui Moromete rămâne plata taxelor pentru pământ și a ratelor la bancă. Presiunea crește atunci când creditorii vin la el pentru a-și cere banii înapoi. Cu toate acestea, el reușește să amâne plata unei părți din datorie în urma unui conflict.

Timpul secerișului aduce o oportunitate pentru familia Moromeților să lucreze împreună pe câmp, dar băieții mari își urmează planul și pleacă la București, lăsându-l pe Ilie într-o situație dificilă. Pentru a face față datoriilor, el este nevoit să vândă un teren lui Bălosu. În același timp, în sat, alte familii se confruntă cu propriile lor probleme. Polina, fiica lui Tudor Bălosu, fuge cu un bărbat sărac, ceea ce declanșează un conflict violent în familia ei. Vasile Boțoghină vrea să vândă un teren pentru a-și putea trata boala, dar soția sa se opune. Familie Țugurlan își pierde copiii unul câte unul, ceea ce îl transformă pe tatăl lor într-un om agresiv și certăreț.

Prin această poveste complexă, Marin Preda explorează nu doar povestea familiei Moromete, ci și provocările și tensiunile întâlnite într-o comunitate rurală. Romanul zugrăvește viața grea și plină de sacrificii a oamenilor din acea perioadă, dar și lupta lor pentru a-și păstra demnitatea și valorile în fața adversităților.