Numără stelele – rezumat

“Numără stelele” este un roman scris de Lois Lowry, o autoare americană, și a fost publicat pentru prima dată în 1989. Cartea spune povestea unei familii de evrei care fuge din Danemarca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost premiată cu Medalia Newbery în 1990, care recompensează cele mai semnificative contribuții în literatura americană pentru copii.

Annemarie Johansen și Ellen Rosen sunt două prietene foarte apropiate. În timpul războiului, Annemarie are avantajul de a nu fi evreică, în timp ce Ellen trebuie să se ascundă pentru a supraviețui. Cele două fete, în vârstă de zece ani, locuiesc în Copenhaga, Danemarca, într-o perioadă dificilă, cu naziști la tot pasul și raționalizarea alimentelor. Când naziștii încep să îi “relocheze” pe evrei, situația devine tot mai periculoasă.

Ellen se ascunde la familia Johansen, pretinzând că este Lise, sora mai mare a lui Annemarie. Într-o dimineață, soldații naziști ajung la apartamentul lor și încep să pună întrebări. Annemarie este nevoită să ia măsuri drastice pentru a o proteja pe Ellen, inclusiv să îi scoată steaua de David de la gât. Cu ajutorul unei fotografii vechi cu Lise, reușesc să îi păcălească pe soldați.

Împreună cu familia, Annemarie și Ellen pleacă la unchiul Henrik, de unde speră să ajungă în Suedia, o țară fără naziști. Unchiul Henrik îi ajută să își ducă planul la îndeplinire, și, în cele din urmă, reușesc să scape de naziști și să ajungă în Suedia.

După război, Annemarie află adevărul despre activitatea de rezistență a familiei sale și despre moartea tragică a lui Peter și a Lisei. În cele din urmă, romanul “Numără stelele” prezintă o poveste sensibilă și impresionantă, care aduce în prim-plan durerea Holocaustului și curajul oamenilor de a lupta împotriva răului.