O poveste grimminală – rezumat

Cartea „O poveste grimminală” a fost publicată de editura Arthur în 2015 și reprezintă o lucrare inovatoare destinată copiilor, dar și cititorilor adulți. Autorul, Adam Gidwitz, s-a inspirat din basmul fraților Grimm, „Hansel și Gretel”, și a reinterpretează povestea într-un mod care aduce atmosfera mai aproape de cea a basmului original. În timp ce variantele clasice ale basmelor au fost modificate și „îndulcite” de-a lungul timpului pentru a fi mai acceptabile pentru copii, „O poveste grimminală” readuce misterul și genul „horror” în atenția cititorilor.

În această versiune a lui Gidwitz, Hansel și Gretel sunt copiii unui rege și ai unei regine. Ei sunt implicați într-o poveste înspăimântătoare în care tatăl lor este obligat să-și omoare copiii pentru a-i aduce la viață pe un fost servitor al cuplului regal. Ulterior, cei doi copii se găsesc în situații periculoase, fiind găzduiți de o brutăreasă și apoi de o familie care se transformă în păsări. Gretel își pierde un deget, iar Hansel devine o fiară sălbatică din cauza pasiunii sale pentru vânătoare.

În paralel, Gretel se îndrăgostește de un bărbat care deține un fir cu puteri vindecătoare, dar descoperă că acesta este un vârcolac. În același timp, Hansel este luat în grijă de un cuplu de nobili, dar este apoi folosit drept miză într-o înțelegere cu diavolul. Cei doi frați se reîntâlnesc și se luptă împreună cu un dragon care este dezvăluit a fi tatăl lor. În cele din urmă, ei reușesc să-l înfrângă și să-și recapete încrederea în părinții lor.

Această versiune a basmului „Hansel și Gretel” oferă o perspectivă nouă și înfricoșătoare asupra unei povești clasice. Adam Gidwitz îndeamnă publicul tânăr să fie deschis către povești care explorează aspecte neașteptate și înfricoșătoare ale existenței, oferind o abordare modernă a genului „horror” în literatura pentru copii.