Pagini bizare – rezumat

Ismail și Turnavitu își fac apariția în deschiderea volumului lui Urmuz, surprinzând cititorul cu o descriere detaliată a personajelor, care nu se încadrează în nicio categorie cunoscută, nefiind nici om, nici plantă, nici animal.

Ismail, compus din ochi, favoriți și rochie, crește și în Grădina Botanică, iar mai târziu, s-a reușit să se fabrice unul pe cale chimică, prin sinteză. El locuiește într-un borcan situat în podul locuinței tatălui său, protejat de pișcăturile albinelor și de corupția moravurilor noastre electorale.

Turnavitu, prietenul lui Ismail, este descris drept un personaj ciudat, care, în timpul ascensiunii, are obiceiul de a cere solicitatorilor să i se promită corespondență amoroasă, contrar amenință cu răsturnarea. El se satură de mediul respectiv și pătrunde în viața politică, fiind ulterior concediat de Ismail și sinucigându-se.

Algazy și Grummer sunt prezenți în descrierea unui bătrân simpatic și a coasociatului său, care se ocupau cu adunarea de lucruri vechi și consumau aceste obiecte. Cei doi se luptă, iar în final, Algazy îl mănâncă pe Grummer.

Cotadi și Dragomir sunt personaje grotesce, care se implică în interacțiuni bizar de violente. În cele din urmă, Cotadi cere să fie îngropat împreună cu Dragomir pentru a obține o proprietate.

Debutul schiței “După furtună” prezintă un protagonist anonim, care este supus unor umilințe de către trei drumeți, iar “Emil Gayk” este un personaj bizar implicat politic și familial.

“Fuchsiada” descrie povestea lui Fuchs, un personaj care a luat naștere din urechea bunicii sale și care ajunge într-o aventură cu zeița Venus. “Pâlnia și Stamate” este o narațiune despre un bărbat care se luptă cu un obiect și cu propriile sale decizii.

“Plecarea în străinătate” prezintă un bătrân care se pregătește de plecare, dar revine sub puterea sentimentului de tată, iar “Puțină metafizică și astronomie” este o discuție despre existența unei forțe inițiale care a determinat facerea lumii și a Universului.

“Cronicari” încheie volumul lui Urmuz cu o fabulă care critică clasa politică și transmite un mesaj important despre alegeri și tipologii umane îndoielnice.