Patul lui Procust – rezumat

Într-o lume plină de mistere și adevăruri ascunse, povestea romanului “Patul lui Procust” se desfășoară într-un mod captivant și plin de suspans. Personajele principale, doamna T. și Fred Vasilescu, ne dezvăluie poveștile lor prin intermediul scrisorilor și jurnalului lor, oferindu-ne o privire în profunzimile sufletelor lor.

Prima parte a romanului începe cu o scrisoare trimisă de doamna T. naratorului. Ea este o femeie misterioasă și atrăgătoare, proprietara unui magazin de mobilă cubistă. Doamna T. respinge oferta naratorului de a juca într-o piesă de teatru, invocând o aversiune față de exhibiționism. În scrisoarea sa, ea își exprimă durerea și confuzia pe care o simte în urma despărțirii de fostul ei iubit, X. Deși încă împart un suflet, doamna T. se simte deconectată de X., trăind în lumi diferite. În continuare, ea se întâlnește cu D., un bărbat care o iubește de mult timp, dar căruia îi mărturisește că nu îl iubește.

A doua parte a romanului se concentrează pe jurnalul lui Fred Vasilescu. Fred este fiul unui mare industriaș și relatează o vizită la Emilia Răchitaru, o fostă actriță cu care are o relație intermitentă și lipsită de har. El descrie trăirile sale în prezența ei și regretă consumarea energiei sexuale cu o persoană care nu-i poate oferi satisfacția dragostei autentice. În jurnal, Fred descoperă că Emilia este logodită cu un funcționar numit V. Constantinescu, dar ea îl iubește doar platonic și îi respectă regulile, evitând orice contact fizic. Fred primește scrisori de la George Demetru Ladima, un poet și ziarist care exprimă pasiunea și iubirea sa față de Emilia. Cu toate acestea, Fred consideră această atitudine penibilă și compromițătoare pentru Ladima.

În ultima parte a romanului, epilogurile, se dezvăluie consecințele tragicului sfârșit al lui Ladima. Autorul romanului constată că moartea