Persepolis – rezumat

“Persepolis” este un roman grafic scris de Marjane Satrapi, care a fost publicat pentru prima dată în 2000. Acesta este un roman care redă copilăria și adolescența autoarei, petrecute în Iran și Austria, în timpul și după Revoluția Islamică. Titlul “Persepolis” se referă la capitala antică a Imperiului Persan și înseamnă “orașul perșilor” în limba greacă. Această carte a fost atât de populară încât a fost urmată de un al doilea volum în 2004.

Acțiunea romanului începe în anul 1980 în Teheran, în timpul Revoluției Islamice, când autoarea avea doar zece ani. Ea provine dintr-o familie de clasă mijlocie și este martoră la schimbările din țară, participând la demonstrații împotriva regimului și suferind din cauza extremismului religios instaurat de noul guvern. După ce șahul este înfrânt, politica din Iran devine din ce în ce mai extremistă, iar familia sa decide să o trimită în Austria pentru a o proteja de efectele războiului.

În Austria, Marjane se confruntă cu obstacolele unei culturi străine și diferite de cea din Iran. În cele din urmă, romanul oferă o poveste autentică și originală, deoarece evenimentele relatate sunt inspirate din viața reală a autoarei. Prin intermediul benzilor desenate, Marjane Satrapi reușește să transmită o poveste captivantă și emoționantă. Cu toate acestea, în Statele Unite, romanul a stârnit controverse și suspiciuni din cauza subiectului sensibil abordat.