Platanos de Doina Ruști – rezumat

“Platanos” este un scurt roman scris de Doina Ruști, o autoare contemporană română. A fost creat pentru a fi inclus într-un manual de limba și literatura română și a marcat prima colaborare de acest gen a scriitoarei.

Acțiunea romanului are loc într-un loc numit „tabăra pentru plantele care s-au născut defecte”, care, la început, pare a fi locuit de oameni. Cu toate acestea, este locuit de plante precum Sisinel, Vio și Năsosu, iar singurul personaj uman este Cati, care se ocupă de îngrijirea plantelor din tabără.

Totul începe atunci când Platanos sosește în tabără. El este un arbore, în timp ce celelalte personaje sunt flori. Sisinel este un dedițel, Vio este o viorea de baltă, iar Năsosu este un stânjenel de baltă. Toți locuiesc în tabăra de pe malul unui râu.

Platanos încearcă să fie modest și le povestește celorlalți despre lumea dincolo de râu, de unde a venit. Florile sunt foarte curioase, deoarece nu au părăsit niciodată tabăra. Protagonistul a locuit în fața unei cafenele lângă un complex de magazine numit „Bila de aur” timp de câțiva ani. Interlocutorii săi sunt fascinați de poveștile sale. Platanos era bine educat și avea o experiență bogată de viață, deoarece a trăit chiar lângă o bibliotecă. Cartea sa preferată este “Singur pe lume”, care tratează tema prieteniei.

Sisinel îi cere lui Cati să-i aducă și lui cartea, deoarece îl consideră pe Platanos un model demn de urmat. Cati îi aduce cartea, dar refuză cererea lui Sisinel de a fi mutat lângă Platanos, spunând că “la umbra arborilor falnici nu cresc decât buruieni”.

Cu toate acestea, Sisinel insista și, în cele din urmă, Cati cedează, avertizându-l că, dacă este mutat, nu va mai putea reveni. Sisinel acceptă, dar se confruntă cu dificultăți inițiale. Cu toate acestea, treptat, se obișnuiește cu noul loc, deși nu este fericit ca înainte. La venirea primăverii, el își revede vechii prieteni și înțelege că nu ar fi trebuit să-i părăsească. A fost absorbit și fascinat de noul venit, Platanos, dorindu-și să-i semene.

În concluzie, “Platanos” de Doina Ruști este o povestire cu un mesaj important pentru elevi. Autoarea transmite ideea că nu este bine să te blochezi în admirația față de cineva, deoarece nu te poți dezvolta fără o perspectivă mai largă. Mai pe șleau, la umbra unui copac nu pot crește decât buruieni.