Povestea lui Harap Alb – rezumat

Într-o lume îndepărtată, două regate se aflau în vecinătatea unor lumi diferite. Împăratul Verde, care nu avea moștenitori masculini, a decis să apeleze la ajutorul fratelui său, Craiul, care avea trei fii. Scopul era să găsească unul dintre acești fii potrivit pentru a prelua tronul Împăratului Verde. Astfel, Craiul a pus la încercare cei trei fii pentru a vedea cine este demn să devină împărat.

Primii doi fii au eșuat rapid în încercările lor, dar cel de-al treilea fiu, inspirat de o bătrână cerșetoare, a cerut tatălui său calul și echipamentul său de luptă din tinerețe. Craiul, uimit de această cerere neobișnuită, a acceptat și i-a dat fiului său tot ce avea nevoie. Așa a început aventura lui Harap Alb.

Cu ajutorul unui cal bătrân și aparent ciudat, dar fermecat în realitate, Harap Alb a trecut testul impus de Craiul tatălui său și, cu binecuvântarea acestuia, a pornit în căutarea Împăratului Verde. Drumul său a fost plin de pericole și provocări, dar cu ajutorul Sfintei Duminici, Harap Alb a reușit să le depășească cu succes.

Ajuns la curtea Împăratului Verde, Harap Alb a fost trimis la grajduri, în timp ce Spânul, cel care l-a păcălit pe Harap Alb și l-a făcut să îi devină supus, a fost primit cu brațele deschise. Însă Harap Alb nu s-a lăsat doborât și, cu ajutorul făpturilor stranii întâlnite pe drum – Gerilă, Setilă, Ochilă, Flămânzilă și Păsări-Lăți-Lungilă – și cu priceperea dobândită în timpul aventurilor sale, a reușit să impresioneze Împăratul Verde și să câștige încrederea acestuia.

Ulterior, Harap Alb a fost provocat să aducă la curte fiica omului roșu, o vrăjitoare temută. Pe drumul spre ea, a întâlnit din nou făpturile stranii, care i-au oferit ajutor și protecție. Ajuns la omul roșu, Harap Alb a fost supus la diferite probe dificile, dar le-a învins pe toate și a reușit să o aducă pe fiica omului roșu înapoi la curtea Împăratului Verde.

Pe parcursul călătoriei lor, Harap Alb și fiica omului roșu s-au îndrăgostit unul de celălalt. Odată ajunși în împărăție, fata a dezvăluit adevărata identitate a lui Harap Alb. Furios de trădare, Spânul l-a decapitat pe Harap Alb, dar a fost ucis la rândul său de calul fermecat al lui Harap Alb.

Cu ajutorul apei moarte și a apei vii, pe care le obținuse în încercarea de a câștiga binecuvântarea de a o lua pe fată cu el, fata omului roșu l-a readus la viață pe Harap Alb. Astfel, cei doi s-au căsătorit și au preluat conducerea împărăției lui Verde-Împărat. Sub stăpânirea lor, regatul a cunoscut o perioadă de prosperitate și pace.

Harap Alb și soția sa au lucrat împreună pentru a aduce bunăstare locuitorilor și pentru a asigura respectarea justiției. Ei au crescut o familie numeroasă și au pregătit urmașii lor să continue tradiția de a conduce regatul cu înțelepciune și bunătate.

Astfel, legenda lui Harap Alb și a soției sale, fiica omului roșu, a devenit un simbol al virtuții, al sacrificiului și al iubirii necondiționate pentru oameni și pentru țară. Povestea lor a fost transmisă din generație în generație, inspirând pe cei care au auzit-o să lupte pentru ceea ce este drept și nobil. Împărăția lor a rămas un model de conducere înțeleaptă și bunătate pentru toate celelalte țări.