Povestea porcului – rezumat

A fost odată ca niciodată un cuplu bătrân, care trăia într-o casă mică în mijlocul pădurii. Deși aveau o viață liniștită și fericită, sufletul lor era plin de dorința de a avea un copil. În fiecare noapte, baba se ruga cu lacrimi în ochi să li se împlinească dorința, iar moșneagul încerca să găsească o soluție.

Într-o dimineață, pe când moșneagul se plimba prin pădure, îi ieșea în cale un porc negru ca smoala. Moșneagul a privit porcul cu uimire și a simțit că acesta era semnul pe care îl aștepta. Fără să stea pe gânduri, l-a luat în brațe și l-a dus acasă la baba.

Cu multă dragoste și grijă, cei doi bătrâni au crescut porcul ca pe propriul lor copil. Îl hrăneau, îl îngrijeau și îl iubeau necondiționat. În fiecare zi, porcul se arăta mai deștept și mai isteț, aducând bucurie și veselie în casa bătrânilor.

Dar viața lor avea să se schimbe într-o zi, când împăratul a anunțat că va da mâna fiicei sale cu cel care va construi un pod ornamentat cu pietre prețioase. Porcul, care ascultase totul, a simțit că este momentul să își arate adevărata valoare.

Moșneagul și porcul s-au prezentat la curtea împăratului și au cerut permisiunea să încerce construirea podului. Împăratul, intrigat de cererea lor neobișnuită, a acceptat, punându-le însă o condiție: podul trebuia terminat într-o singură zi.

Porcul s-a apucat imediat de lucru, iar pietrele prețioase păreau să se așeze singure în locurile potrivite. În ciuda tuturor așteptărilor, podul a fost finalizat înainte de răsăritul soarelui. Împăratul, uimit de isprava porcului, l-a ales pe acesta drept soț pentru fiica sa.

Dar povestea nu se oprește aici. În noaptea nunții, împărăteasa a descoperit că porcul își schimba pielea și se transforma într-un prinț fermecător. Încântată de frumusețea lui, împărăteasa a hotărât să ardă pielea de porc pentru a-l elibera de farmecul malefic.

Dar, odată cu arderea pielii de porc, prințul a dispărut în aer, lăsând în urmă doar un nor de fum. Împărăteasa a plâns amarnic, realizând că își pierduse iubitul.

Hotărâtă să îl găsească și să îl aducă înapoi, împărăteasa a pornit într-o călătorie plină de peripeții. Pe drum, a întâlnit ființe magice și sfinte care i-au oferit ajutorul lor. A străbătut munți înalți, a traversat râuri adânci și a trecut prin păduri întunecate.

După multe luni de căutări, împărăteasa l-a găsit în cele din urmă pe prinț, prins într-o capcană pusă de o vrăjitoare malefică. Cu multă pricepere și curaj, ea l-a eliberat și l-a adus înapoi acasă.

La întoarcere, prințul și-a recăpătat forma umană și împărăteasa și-a găsit fericirea alături de el. Vrăjitoarea a fost pedepsită pentru răutatea ei, iar bătrânii și-au găsit împlinirea în a avea în sfârșit un copil.

Această poveste, scrisă de Ion Creangă, este o combinație între basmele tradiționale și o structură narativă care scoate în evidență valori morale și sociale. Prin aventurile porcului care se dovedește a fi un prinț fermecat, autorul ne învață că adevărata frumusețe stă în interior, iar curajul și iubirea pot învinge orice obstacol.