Pulbere de stele – rezumat

Într-o lume plină de magie și mistere, povestea romanului „Pulbere de stele” de Neil Gaiman începe într-un mic sat englezesc numit Wall. Aici, la fiecare nouă ani, are loc o piață misterioasă, care se desfășoară dincolo de un zid de piatră ce separă lumea noastră de cea a Faerie.

În perioada victoriană, un tânăr pe nume Dunstan Thorn se aventură la această piață și întâlnește o zână sub jugul vrăjitoarei Semele. Îndrăgostit de aceasta, Dunstan cumpără un ghiocel de sticlă cu un sărut, iar într-o noapte de pasiune în pădure, el și Una, zâna, trăiesc o poveste de dragoste interzisă. După luni de zile, Dunstan primește în dar un coș în care se află un copil nou-născut, pe care îl numește Tristran.

Odată ajuns la vârsta adultă, Tristran se îndrăgostește de Victoria Forester, o fată frumoasă din sat. În încercarea de a-i dovedi dragostea sa, el promite să-i aducă o stea căzătoare văzută în Faerie. În schimb, Victoria îi promite căsătoria. Dunstan îi dezvăluie lui Tristran originile sale fantastice și îi oferă ghiocelul magic, care îl ajută să treacă de gardienii zidului.

În Faerie, la castelul Stormhold, Lordul Stormhold, aflat pe moarte, aruncă un colier de topaz, anunțând că fiul său care îl va recupera va deveni urmașul său. Colierul lovește o stea, transformând-o într-o fată pe nume Yvaine, iar frații lui Stormhold pornesc în căutarea colierului. În același timp, un grup de vrăjitoare numit Lilim plănuiește să mănânce inima stelei pentru a-și redobândi tinerețea veșnică.

Tristran primește ajutor de la un om mic și păros, care îi oferă o lumânare magică pentru călătorii rapide. Prin intermediul acesteia, Tristran ajunge la stea și o întâlnește pe Yvaine. Într-o încercare de a o proteja, el o leagă de el cu o cataramă de argint. Cu toate acestea, lumânarea se stinge înainte ca cei doi să se întoarcă. Yvaine scapă pe un unicorn, dar cade într-o capcană pusă de vrăjitoarea-regină.

Cu ajutorul lui Tristran și al unui băiat numit Primus, Yvaine reușește să evadeze și să ajungă la un han. Aici, vrăjitoarea încearcă să-l otrăvească pe Tristran, dar acesta este salvat de unicorn. Împreună, Tristran și Yvaine evadează folosind resturile lumânării magice și se găsesc blocați pe un nor. Norocul îi zâmbește, iar cei doi sunt salvați de o navă zburătoare.

După ce se despart de echipajul navei, Tristran și Yvaine se îndreaptă spre Wall. În călătoria lor, ei se întâlnesc cu Semele, vrăjitoarea care îi ajută pe Tristran să ajungă la destinație, dar transformându-l într-un șoarece de câmp. Yvaine călătorește în aceeași caravană a Semelei, fără ca aceasta să știe.

Între timp, unul dintre frații Stormhold, Septimus, plănuiește să se răzbune pe vrăjitoarea-regină, dar este ucis de aceasta. Tristran ajunge în cele din urmă la piață și îi lasă pe Yvaine în siguranță. Aici, el se întâlnește cu Victoria și îi dezvăluie că este deja logodită cu altcineva, Robert Monday. Tristran, dezamăgit, se întoarce la Yvaine, iar ea este fericită să afle că Victoria nu mai este disponibilă.

Între timp, Una, mama lui Tristran și fiica cea mare a ultimului Lord de Stormhold, este eliberată din sclavie și îl caută pe Tristran și pe Yvaine. Ea se prezintă drept mama lui Tristran și preia conducerea castelului Stormhold în locul fiului ei. Tristran și Yvaine călătoresc împreună prin Faerie, iar când Tristran îmbătrânește și moare, Yvaine continuă să conducă Stormhold-ul ca stăpân nemuritor.

Astfel, povestea romanului „Pulbere de stele” ne poartă prin lumi magice și aventuri pline de pericole, iubire și sacrificiu. O poveste în care personajele descoperă că adevărata valoare stă în dragoste și în puterea de a renunța la propriile dorințe pentru binele celorlalți.