Remember de Mateiu Caragiale – rezumat

Primul născut dintre cei doi copii ai celebrului dramaturg român, Mateiu Caragiale, a fost un om de multe talente. El a excelat ca poet, jurnalist, scriitor și chiar pictor. În anul 1904, a început să studieze dreptul la Berlin, dar a abandonat ulterior aceste studii. Cu toate acestea, perioada petrecută în capitala germană a inspirat debutul său literar, cu nuvela “Remember”, scrisă în anul 1913 și publicată în “Viața românească” în 1921.

Acțiunea nuvelei este povestită de către un personaj-narator, care descoperă o scrisoare în timp ce-și caută printre lucrurile vechi. Scrisoarea îi aduce aminte de o întâmplare petrecută cu șapte ani în urmă, în 1907, când naratorul, proaspăt vindecat de o boală grea, se întoarce la Berlin de la București. El trebuie să-și reducă efortul și plimbările în aer liber în mod considerabil, conform indicațiilor medicului.

În timpul șederii sale la Berlin, naratorul se împrietenește cu un tânăr pe nume Aubrey de Vere, care avea o înfățișare foarte feminină și o pasiune pentru ocultism. Cei doi devin apropiați, dar naratorul este șocat să descopere că Aubrey se îmbracă în femeie în timpul serii. După o întâlnire nocturnă spontană, naratorul află că Aubrey a fost ucis, iar această veste îl tulbură profund.

Întorcându-se la București, naratorul împărtășește experiența sa înfricoșătoare cu un prieten, dar decide să nu caute mai multe detalii despre moartea lui Aubrey, preferând să lase amintirea acestuia învăluită în mister.

Astfel, “Remember” este o nuvelă în stil gotic scrisă de Mateiu Caragiale, care surprinde atmosfera decadentă a Berlinului și povestea misterioasă a personajului Sir Aubrey de Vere. În contrast cu alte opere contemporane, nuvela lui Caragiale nu prezintă homosexualitatea într-o lumină negativă, ci o tratează cu sensibilitate și subtilitate.