REZUMAT „Corigent la limba română”

Într-o lume plină de pasiuni și trăiri intense, povestea lui Bucul, un tânăr cu fire visătoare și inima deschisă, ne poartă prin aventurile și încercările sale de a găsi sensul vieții într-un univers complicat și adesea nedrept.

Totul începe în pitoreasca Pitești, orașul natal al lui Bucul, unde adolescenta sa plină de curiozitate și dorință de a experimenta iubirea îl aduce în fața primei lui mari iubiri, Margareta. Cu toate acestea, îndrăgostirea efemeră se transformă într-o dezamăgire dureroasă atunci când Margareta îl părăsește pentru un sublocotenent în Constanța.

În timpul verilor petrecute în Slatina, alături de nucul său și de Steluța, verișoara sa, Bucul găsește o oază de liniște și siguranță. Dar o greșeală aparent minoră îi schimbă viața într-un mod neașteptat. Fiind corigent la limba română, el este privit cu dezaprobare de către maica sa și nu mai are permisiunea de a merge în Slatina să-și vadă nucul. Această restricție îl îndepărtează de unul dintre puținele locuri în care se simțea cu adevărat acasă.

În ciuda acestor obstacole, Bucul găsește sprijin și prietenie în Cotan și Mihăiță, doi băieți cu personalități diferite, dar cu inimi bune. Cotan, fiul prefectului, reușește să treacă clasa fără a învăța prea mult, iar Mihăiță, un băiat sărac, demonstrează că valoarea nu poate fi măsurată doar în funcție de resurse materiale. La sfârșitul anului școlar, Mihăiță devine primul din clasă și primește cununa și un teanc de cărți, o recunoaștere a talentului și efortului său.

Finalul liceului marchează o nouă etapă în viața lui Bucul, cu dorința sa de a studia la Paris, convins că în acest oraș vibrant se va putea dezvolta și învăța mai mult decât în țară. Cu toate acestea, realitatea îl lovește puternic atunci când se pierde în atmosfera boemă a cafenelelor pariziene și își neglijează studiile. Facultatea devine o preocupare secundară, iar Bucul se lasă purtat de distracții și prietenii efemere.

În mijlocul acestei spirale autodistructive, află că Mihăiță a renunțat la preoție din dragoste pentru Lizica, sora lui Cotan. Vestea îl înduioșează, dar întâlnirea cu Lizica într-o cafenea îi aduce o bucurie imensă și o nouă îndrăgosteală. Din păcate, destinul crud le răpește această fericire înainte de a le oferi șansa de a o trăi în plin. Lizica moare, lăsându-l pe Bucul cu inima sfâșiată și o dorință arzătoare de a retrăi acea dragoste intensă.

Cu amintirea lui Kety tot mai îndepărtată și fără nicio altă dragoste care să-i umple sufletul, Bucul se întoarce în țară, confruntându-se cu examenele neterminate și un viitor incert. Într-un moment de noroc, primește un post de muncă în Constanța, un oraș care îi oferă o nouă perspectivă asupra vieții și o șansă de a se regăsi pe sine.

Astfel, povestea lui Bucul ne arată că viața este o călătorie complexă și imprevizibilă, plină de momente de bucurie și tristețe, de iubire și pierdere. Prin încercările sale și prin modul în care se raportează la lumea din jur, Bucul devine un personaj autentic și plin de profunzime, unul care ne amintește că închiderea ușilor ne poate deschide alte posibilități și că adevărata dragoste poate fi atât o binecuvântare, cât și o povară grea.