REZUMAT „Domnul Goe”

Povestea începe într-un mod obișnuit, cu Goe și familia sa călătorind spre București pentru a participa la sărbătorile de Ziua Națională. Goe este un băiat neastâmpărat și obraznic, mereu în căutare de aventuri și provocări. El este îmbrăcat într-un costum de marinar, iar pălăria sa de paie cu inscripția „le Formidable” adaugă un aer de mister și curaj.

Pe măsură ce așteaptă sosirea trenului, femeile din familia lui Goe își exprimă admirația pentru aspectul său, dar mătușa Mița, mereu corectă și precisă, îi atrage atenția că termenul corect este „marinar”. Discuția este întreruptă de sosirea trenului, iar toți se urcă în grabă. Cu toate locurile ocupate, Goe se vede nevoit să stea în coridor cu bărbații, refuzând să intre în cupeu.

În timpul călătoriei, Goe se încumetă să își scoată capul pe fereastră, ignorând avertismentul unui tânăr care îl împinge ușor înapoi. Într-un moment nefericit, pălăria sa este luată de vânt și Goe izbucnește în plâns. Conductorul vine să verifice biletele, iar femeile explică situația cu pălăria și biletul pierdut al lui Goe. Cu toate acestea, conductorul insistă ca ei să plătească un bilet suplimentar și o amendă.

Femeile se supără, dar în cele din urmă sunt de acord să plătească suma cerută. Între timp, Goe se lovește cu nasul de clanța ușii și începe să plângă din nou. Mama sa îi oferă o pălărie nouă, iar toate femeile îl consolează. Goe își mănâncă ciocolata în coridor, iar mama sa decide să stea acolo pentru a avea grijă de el și a-l proteja.

Pe parcursul călătoriei, trenul se oprește brusc din cauza semnalului de alarmă tras. Toată lumea este speriată și îngrijorată, iar Goe dispare pentru o perioadă scurtă de timp. Femeile îl caută înspăimântate, iar când îl găsesc, se dovedește că a fost închis în compartiment și nu a putut deschide ușa.

După ce se rezolvă această situație neplăcută, trenul ajunge în cele din urmă în București cu o mică întârziere. Femeile îl iau pe Goe și pleacă în oraș cu trăsura, în timp ce el privește cu ochi plini de curiozitate și emoție orașul aglomerat și animat.

Astfel, povestea lui Goe în călătoria sa tumultoasă spre București se încheie cu aventuri și momente amuzante, evidențiind comportamentul său neastâmpărat și reacțiile celorlalți membri ai familiei sale.