REZUMAT – „Moara cu noroc” de Ioan Slavici

Există o veche legendă despre o moară abandonată, în mijlocul unei pustietăți întunecate. Se spune că această moară ascunde un secret, un secret care poate îndeplini orice dorință. Dar, ca în orice poveste cu puteri magice, această putere vine cu un preț mare și cu consecințe neașteptate.

Personajul principal al acestei povești este Ghiță, un cizmar sărac și nemulțumit de condiția sa. El trăiește într-o sărăcie cruntă și este în căutare de o soluție pentru a-și îmbunătăți viața. Împotriva sfaturilor soacrei sale, Ghiță decide să închirieze un han alăturat morii abandonate, cunoscut sub numele de “Moara cu noroc”. El speră că acest pas îl va ajuta să-și mărească veniturile și să scape de sărăcie.

Hanul este descris ca fiind situat într-o zonă misterioasă și întunecată, cu cinci cruci în fața sa. Aceste cruci par să avertizeze călătorii că se află într-un loc blestemat și periculos. Cu toate acestea, Ghiță ignoră aceste semne și se instalează la Moara cu noroc împreună cu soția sa Ana, soacra și cei doi copii.

La început, viața lui Ghiță pare să se îmbunătățească. El devine cunoscut în zonă și începe să acumuleze bani. Cu toate acestea, lucrurile se complică odată cu apariția lui Lică Sămădăul, un om temut și notoriu în zonă. Lică este un lider al porcarilor și al turmelor de porci și își impune autoritatea asupra lui Ghiță. El îl obligă pe Ghiță să fie conștient de toți oamenii care trec prin han și își arată superioritatea în zonă.

Ghiță se teme de Lică și de puterea sa și, în cele din urmă, se aliază cu el. El devine complice al activităților ilegale ale lui Lică și începe să primească bani din infracțiunile săvârșite de acesta. Ghiță își dă seama că este dependent de Lică și că acesta controlează complet viața sa.

Pe măsură ce timpul trece, Ghiță devine din ce în ce mai distant față de Ana. El devine tot mai avar și violent și își pierde umanitatea în căutarea bogăției. Ana simte că relația lor se destramă și îi cere lui Ghiță să părăsească Moara cu noroc.

Dar Ghiță este prea prins în jocurile periculoase ale lui Lică pentru a asculta. El se îndepărtează tot mai mult de Ana și devine posesiv și gelos. Într-un moment de furie și gelozie, Ghiță o înjunghie pe Ana și, apoi, este ucis de Lică și un complice al acestuia.

Incendiul izbucnit în urma luptei lor distruge complet Moara cu noroc. Ruinele hanului devin un simbol al ambiției neînfrânate și al distrugerii aduse de aceasta. Soacra și cei doi copii ai lui Ghiță plâng în fața acestor ruine și pleacă, înțelegând că fericirea nu poate fi atinsă prin bogăție și că moralitatea și liniștea sunt mai valoroase decât orice avere.

Astfel se încheie povestea Moara cu noroc, o poveste despre dorința umană de a câștiga bogăție și putere, care poate distruge vieți și relații. Este o avertizare despre pericolele ambiției și despre importanța păstrării valorilor morale în lumea noastră.