REZUMAT – „O scrisoare pierdută”

Într-un mic județ de munte, înaintea alegerilor din 1883, se desfășoară o luptă acerbă între două partide politice pentru a-și impune candidații în camera deputaților. În mijlocul acestui haos politic, se desfășoară o poveste plină de intrigi și jocuri subtile.

Actul 1 începe cu o discuție aprinsă între prefectul județului, Ștefan Tipătescu, și polițistul Ghiță Pristanda, care analizează cu pasiune alegerile viitoare. În timpul discuției, se face mențiunea unui document important în posesia lui Nae Cațavencu, document care ar putea schimba soarta alegerilor. Tipătescu îi poruncește lui Pristanda să descopere cu orice mijloace despre ce document este vorba.

În acest context, Zaharia Trahanache, președintele tuturor comitetelor, intră în scenă și îi dezvăluie lui Tipătescu existența unui document deosebit de important, aflat în posesia lui Nae Cațavencu, adversarul lor politic. Între timp, Zoe Trahanache, soția lui Zaharia, pierde o scrisoare de dragoste primită de la amantul ei, Ștefan Tipătescu. Scrisoarea este găsită întâmplător de Cetățeanul turmentat, iar Nae Cațavencu o fură pentru a o utiliza ca mijloc de șantaj împotriva rivalilor săi politici.

Actul 2 aduce suspiciuni și tensiune în poveste. Politicienii Brânzovenescu și Farfuridi, apropiați lui Trahanache și Tipătescu, trimit o scrisoare anonimă către Comitetul Central din București, avertizând despre un posibil complot împotriva lor. În același timp, Zoe și Tipătescu caută o soluție pentru a împiedica publicarea scrisorii de către Cațavencu. După încercări nereușite de a recupera scrisoarea, Tipătescu cedează în cele din urmă sub influența Zoei și susține candidatura lui Cațavencu în schimbul scrisorii.

Actul 3 aduce ziua alegerilor, o zi plină de tensiune și rivalitate. Farfuridi și Cațavencu țin discursuri pentru a atrage alegătorii de partea lor. În mijlocul unei încăierări orchestrate de Trahanache și Pristanda, Cațavencu pierde scrisoarea de dragoste – arma lui secretă împotriva adversarilor politici. Cetățeanul turmentat găsește scrisoarea și o returnează Zoei.

Actul 4 aduce un deznodământ surprinzător în poveste. Apare Agamemnon Dandanache, un candidat-cheie trimis de la centrul din București. Odată ce scrisoarea pierdută este returnată Zoei, Cațavencu îi cere iertare pentru tentativa de șantaj și se oferă să conduca ceremonia de numire a noului deputat, Dandanache. Astfel, partidele politice se împacă, deoarece niciunul nu iese învingător. Când doi se ceartă, al treilea câștigă.

În final, petrecerea și muzica încheie povestea, dezvăluind că totul a fost o înscenare orchestrată în interes politic. Această poveste plină de intrigi, secrete și jocuri politice ilustrează perfect universul politic al vremii și ne arată că, uneori, nimic nu este ceea ce pare a fi.