Ruletistul – rezumat

Povestirea „Ruletistul” este prima din volumul de proză „Nostalgia”, scrisă de Mircea Cărtărescu și publicată pentru prima dată în 1993. Această povestire este legată de alte lucrări ale autorului, precum „Mendebilul”, „Gemenii”, „Rem” și „Arhitectul”. Acțiunea este relatată din perspectiva unui personaj-narator, care se apropie de finalul vieții și încearcă să scrie despre un om pe care l-a cunoscut în trecut, numit ruletistul.

Ruletistul era cunoscut drept un bețiv notoriu și ghinionist, până într-o zi când decide să participe la un joc de ruletă extrem de periculos. În acest joc, oamenii își puneau viețile în pericol, plasând un revolver cu un singur glonț la tâmpla ruletiștilor. Cu cinci șanse din șase de a supraviețui, ruletistul devine faimos după ce supraviețuiește de patru ori la rând. Se îmbogățește rapid și organizează chiar o „ediție de Crăciun” a jocului, reușind să supraviețuiască și de această dată. Chiar și atunci când încarcă pistolul cu mai multe gloanțe, supraviețuiește din cauza unui cutremur care abate glonțul de la țintă.

Cu toate acestea, ironia soartei îl lovește pe ruletist în final, când moare de un atac de cord în timp ce este amenințat cu un pistol gol de un tânăr care intenționa să-l jefuiască. În încheiere, cititorilor li se transmite că ei au puterea de a oferi nemurire unei opere literare.

Povestirea „Ruletistul” este simbolică și explorează tema nemuririi ca aspirație a scriitorului, care, în încercarea de a-și lăsa moșteniri importante, se îndepărtează treptat de sine. Este o poveste captivantă și plină de suspans, care ilustrează complexitatea umană și ironia sorții.