Rusoaica – rezumat

Romanul “Rusoaica” de Gib I. Mihăescu se desfășoară în anii ’40 și are loc într-un sector de pază de la granița basarabeană, unde războiul continuă prin trecerea continuă a fugarilor, a contrabandiștilor, a spionilor și a amatorilor de haiducie din Rusia în România și invers. Locotenentul Ragaiac este mutat acolo împreună cu detașamentul său de pază, cu scopul de a opri aceste treceri ilegale între țări pe un sector cu lungimea de șase kilometri.

Fiecare detașament era bine delimitat în ceea ce privea teritoriul care trebuia supravegheat și era situat departe de orice zonă populată. Viața în aceste condiții era dificilă și solitară, iar bărbații trăiau într-o izolare permanentă, căutând disperat să găsească o femeie. Această stare de fapt constituie fundalul pentru întâmplările care urmează.

Romanul se concentrează pe prototipul feminin imaginat de locotenentul Ragaic, care își dorește o “rusoaică” inteligentă și încrezătoare, care să îndeplinească toate caracteristicile ideale pe care bărbații le visează la o femeie. Personajele trec prin diverse aventuri pentru a se apropia de acest ideal feminin, însă unele întâmplări au un sfârșit tragic sau dezamăgitor.

Femeia pe care locotenentul Ragaiac o imaginează este o fantasmă, un ideal nerealizabil care seamănă cu eroinele din romanele rusești. Căutarea acestei închipuiri a femeii ideale constituie tema principală a romanului.

Pe lângă aventuri, romanul conține și elemente ale vieții haiducești, dar și elemente erotice care introduc idei mai complexe în text. Autorul simte o apropiere între stilul său și cel al unor mari scriitori ruși, fiind numit de către un critic “cel mai înzestrat dintre romancierii noștri de școală rusească”.